Categorii
Piața externă

Bula de pe piața bursieră se va sparge în 2021

Anul 2020 a fost unul atipic din toate punctele de vedere. Guvernele lumii au încercat să rezolve problemele cauzate de izolare și de restrângerea activităților economice prin inundarea piețelor cu bani. Ca efect imediat, investitorii au căutat să-și securizeze capitalul prin investiții în industria care părea să crească în 2020, cea a tehnologiei informației. Pe fondul cererii mari, acțiunile companiilor din big tech au crescut atât de mult, încât au reușit să absoarbă efectul inflaționist al banilor ieftini. Inevitabil, succesul campaniilor de vaccinare va duce la o prăbușire a cererii pentru unele produse informatice și la o spargere a bulei acțiunilor.

În cursul anului 2020, guvernele lumii au inundat piețele cu bani în încercarea de a-și salva economiile de la colaps. În contextul în care majoritatea afacerilor și-au închis sau restrâns activitatea și nivelul producției a scăzut la minime istorice, cei care aveau bani au încercat să îi plaseze pentru a îi proteja. Așa se explică investițiile masive în acțiunile companiilor din tehnologia informațiilor, creșterea impresionată a prețului aurului în prima parte a anului și cea a crypto monedelor din ultimele săptămâni.

Plasarea excesului de bani ieftini pe piețele bursiere a reușit să determine ascunderea nivelului ratei inflației din țările dezvoltate și a dus la o creștere artificială a cotației acțiunilor, la niveluri ce amintesc de entuziasmul care a precedat criza dot.com de la finalul anilor 1990. Întoarcerea la o viață ceva mai normală va determina spargerea acestei bule supraevaluate. Este dificil să intuim exact momentul în care va avea loc căderea, dar ne putem aștepta să se întâmple la finalul lui 2021 sau, cel târziu, la începutul lui 2022.

Campania amplă de vaccinare de la începutul lui 2021 și eventualul ei succes în combaterea pandemiei COVID-19 va determina o relansare a producției de bunuri fizice și o scădere a cererii pentru acțiunile companiilor din tehnologia informației. Aceasta va fi urmată de o scădere abruptă a prețurilor acestor titluri de valoare și de o eliberare a lichidităților pe piețe.

Este îngrijorător faptul că sunt atât de mulți bani plasați în acțiunile companiilor din tehnologia informației, încât prăbușirea titlurilor de valoare va determina un efect în cascadă. Din păcate, afaceri din multe alte domenii vor fi trase într-o spirală a falimentului și economiile lumii vor trebui să se reinventeze din nou. Întrebarea este însă dacă vor avea suficient timp să o facă și dacă vor putea masca problemele economiilor în perioada de tranziție.

Banii ieftini de pe piață, direcționați spre titlurile de valoare au dat senzația că economiile funcționează. În realitate însă, economia mondială rezistă agățată de un fir de ață – e doar un castel de cărți pe punctul de a se prăbuși. Urmează o perioadă în care scapă cine poate! Putem doar să recomandăm prudență maximă în luarea deciziilor cu impact financiar și atenție în plasarea banilor pentru a încerca, pe cât posibil, protejarea lor de inflație.

Previzibila criză economică va veni însoțită de rate ridicate ale șomajului, inflație și de scăderi ale veniturilor gospodăriilor așa că ar fi ideal ca fiecare să se pregătească de zile negre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.