Categorii
Intern

Creșterea economică din T2 este iluzorie

România a înregistrat în trimestrul 2 din 2021, raportat la perioada similară a anului precedent, o creștere economică de 13,6%. Desigur, dacă ținem cont de faptul că în trimestrul 2 al anului trecut economia a fost închisă, creșterea nu este atât de spectaculoasă.

Creșterea economică din T2 este iluzorie pentru ascunde unele mici manipulări. Primul-ministru al Guvernului României ne-a anunțat, pe un ton triumfalist, că țara a reușit o performanță remarcabilă, înregistrând, în trimestrul 2 o creștere economică cu +13,6%. Impulsul firesc ar fi să îi felicităm pe toți actorii implicați. Să obții o creștere de două cifre, într-o lume atât de plină de incetituine, este cu adevărat o performanță.

Entuziasmul ne scade însă când analizăm problema mai îndeaproape. La o analiză mai aplecată, constatăm faptul că această creștere, raportată la trimestrul similar de anul trecut când economia a fost închisă și oamenii au stat încuiați în case, nu este chiar atât de impresionantă. Problema principală a acestui indicator este legată de baza de calcul folosită.

Creșterea nu este ceea ce pare

Este adevărat că avem o creștere de 13,6% față de trimestrul similar al anului precedent, dar în T2 2020 economia a scăzut cu 10,5% față de trimestrul similar al anului 2019. Aceste două evoluții ne permit să vedem mai clar realitatea acestei creșteri economice.

Considerăm trimestrul 2 din 2019 baza de calcul, pe care o exprimăm procentual cu 100%. Scăderea cu 10,5% din T2 2020 a determinat scăderea PIB – ului la 89,5% din valoarea anului precedent (100%-10,5%). La acest PIB egal cu 89,5% din bază se aplică procentul de creștere cu 13,6%.

89,5% * 113,6% = 101,672%

Cum se interpretează acest rezultat? Simplu. În termeni nominali, PIB-ul din T2 2021 a fost cu 1,67% mai mare ca PIB-ul din T2 2019. 2020 și 2021 au fost ani extrem de dificili și ar trebui să ne bucure orice creștere economică. Problema este că inflația anulează chiar și această creștere timidă. Dacă ne raportăm doar la rata inflației din 2020, de 2,6%, constatăm că, în termeni reali, încă nu am reușit să ajungem la nivelul economic din 2019. Să nu uităm că în 2019 a fost înregistrată o rată a inflației de 4,8% și că  anul acesta aceasta ar putea depăși 5%.

Întrebarea care rămâne este de ce am ajuns să fim manipulați atât de grosolan? Ce s-a întâmplat de fapt? În România, sectorul serviciilor are o pondere ridicată și închiderea de anul trecut a dus la prăbușirea multor afaceri. În prima fază a pandemiei, mulți antreprenori credeau că revenirea la normal va fi rapidă și nu au încercat să se adapteze la noile condiții de piață.  În acest context dificil, prăbușirea economică nu a putut fi evitată, dar raportarea la această bază este cel puțin imorală. Evident, creșterea economică din T2 nu ne bucură pentru că este iluzorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *