Categorii
Piața internă

Cum sunt afectate firmele din IT de eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit

De fiecare dată când se redeschide subiectul eliminării scutirii la plata impozitului pe venit, reprezentanții industriei încep să se plângă de costurile enorme pe care le presupune măsura și de iminenta fugă din țară a programatorilor. Prea puțini s-au obosit să estimeze ce înseamnă aplicarea impozitului pentru costurile unei companii din IT.

De cel puțin doi ani de zile se discută despre eliminarea scutirii la impozitul pe venit pentru IT-iști. În acest context, ni se atrage atenția frecvent că programatorii și firmele care dezvoltă software au să părăsească România. Aceștia au să se stabilească și au să lucreze în țări mai prietenoase fiscal. Prea puțini au încercat să analizeze care este impactul real asupra costurilor unei firme din tehnologia informațiilor. Ne propunem, în cele ce urmează, să vedem care este acesta.

Ar trebui să notăm din start faptul că firmele din IT nu sunt obligate să majoreze salariile brute ale programatorilor. Scutirea de la plata impozitului pe venit ține de obligațiile angajaților și aceștia ar putea să o accepte și să se mulțumească cu un salariu net cu 10% mai scăzut. Un alt scenariu pe care nu-l vom analiza este cel în care firmele negociază cu angajații împărțirea noului cost. De exemplu, firma ar putea majora salariul cu un anumit procent care ar face ca salariul net al programatorului să scadă cu mai puțin de 10%.

Ca să înțelegem mai bine efectul eliminării scutirii de la plata impozitului pe venit, trebuie să vedem care este structura costurilor într-o firmă de IT, pentru că aceasta nu este formată doar din salariile programatorilor.  O companie va mai avea salariați în alte departamente care nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe venit, costuri cu chiria sediului, costuri cu produse software și hardware etc. Chiar dacă firma va reuși să-și minimizeze toate aceste costuri, ponderea salariilor programatorilor nu va depăși 80-90% din totalul costurilor.

Care ar fi impactul eliminării scutirii?

Ca să simplificăm calculul impactului eliminării scutirii impozitului pe venit vom utiliza un salariu brut de 1000 de lei. Firma va mai plăti în plus, pentru fiecare 1000 de lei brut, 22,5 lei drept Contribuții Asiguratorii de Muncă (CAM). Adunăm și obținem un  cost total al firmei de 1022,5 lei.

Dintr-un salariu de 1000 de lei brut, angajatului îi vor fi reținute CAS și CASS de 35%, deci va rămâne în mână cu un salariu net de 650 de lei. Dacă se elimină scutirea de la plata impozitului pe venit și firma nu îi majorează salariul brut, angajatul va rămâne cu un net de 585 de lei.

Premisa este că firma se teme să piardă angajatul și îi majorează salariul brut pentru a rămâne cu același salariu net. Pentru ca salariatul să rămână cu 650 de lei net este nevoie ca venitul impozabil (Salariul brut – CAS-CASS), să fie de 722,22 lei (regula de trei simplă, în care 650 de lei reprezintă 90% din venitul impoozabil). Dacă venitul impozabil este de 722,22 de lei (65% din salariul brut), noul salariu brut va fi de 1111,11 lei. Adăugăm Contribuțiile Asiguratorii de Muncă de 2,25% din salariul brut și obținem un cost salarial de 1136 de lei.

Acest rezultat ne permite să calculăm efortul financiar pe care îl reprezintă majorarea salariilor programatorilor dintr-o companie. Împărțim noile costuri salariale la cele vechi, 1136/1022,5 și obținem rezultatul 1,1110, deci o companie care decide să păstreze venitul net la același nivel va avea costuri salariale mai mari cu 11,10%

Dacă ținem cont că în costurile firmei intră și alte cheltuieli și că salariile programatorilor reprezintă cel mult 80-90% din costurile totale putem concluziona că majorarea costurilor totale va fi de cel mult 10%. (11,10%*90%= 9,99%)

Am putea compara costurile cu cele ale unor firme de servicii, în care peste 90% din costuri sunt salariale. Guvernul României a anunțat majorarea salariilor minime brute începând cu 1 ianuarie 2022 de la 2300 de lei la 2550, adică o creștere a costului cu forța de muncă de 10,87%.  Dacă ținem cont și de celelalte cheltuieli ale firmei, acesta va înregistra o creștere a costurilor totale cu circa 10%.

Programatorii au venituri peste media națională și mulți nu beneficiază de majorări salariale proporționale cu modificarea salariului minim legal. Efortul presupus de eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit este comparabil cu cel al unei firme mici care trebuie să majoreze salariile minime brute.

2 răspunsuri la “Cum sunt afectate firmele din IT de eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit”

Dacă aveam afaceri în carmangerie, m-aș fi simțit discriminat de către stat. Cum nu am deloc afaceri, îmi exprim opinia fără patimă. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.