Categorii
Intern

Orange achiziționează Telekom și statul dezinformează

Orange a anunțat achiziția diviziei de operațiuni fixe a Telekom, în urma înțelegerii dintre cele două companii urmând să se transfere 54% din acțiuni în schimbul unei sume de 268 de milioane de euro. Restul de 46% din acțiuni, pe care le putem evalua la 228 de milioane euro, se află în proprietatea statului român. Prețul scăzut de vânzare ne dovedește că autoritățile publice au greșit refuzând să valorifice măcar o parte din pachetul de acțiuni, în anii în care acesta valora semnificativ mai mult.

Orange achiziționează Telekom și statul dezinformează opinia publică. Pe 9 noiembrie 2020 a devenit oficial faptul că Orange a reușit să ajungă la o înțelegere cu Telekom și s-au înțeles pentru achiziția diviziei de fix a acestora cu 268 de milioane de euro. Telekom controla 54% din această divizie, restul de 46% fiind deținut de statul român. Autoritățile publice au păstrat participația fostei companii naționale de comunicații din motive strategice. De-a lungul timpului, au tot existat discuții privind reducerea acestei participații, dar acestea nu s-au concretizat niciodată. Este regretabil că nu s-a încercat vânzarea unei părți a pachetului de acțiuni în anii în care valora semnificativ mai mult.

Calculul autorităților publice nu are baze reale

În presă s-a propagat informația privind tranzacția și s-a afirmat că, dacă autoritățile europene din domeniul concurenței își vor da acordul pentru integrare, statul român ar putea să controleze un procent de 20% din Orange. Dacă raportăm pachetul de 46% la valoarea tranzacției rezultă că statul român deține acțiuni, la divizia de fix a Telekom, în valoare de 228 de milioane de euro. La un calcul simplu, pentru ca statul român să ajungă să dețină 20% din Orange România, ar trebui ca firma să ajungă, după integrarea diviziei de fix, la o valoare de circa 1 miliard de euro. Orange a fost evaluată în ultimii ani în jurul valorii de €2 miliarde și, chiar și anul trecut, a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 miliard de euro.

Mai probabil, pe modelul Telekom, Orange își va grupa separat operațiunile de fix iar statul român va deține cel mult 20% din această divizie a companie. Divizia de fix a Telekom va fi integrată vertical și va deveni o parte din divizia de fix a Orange.

Orange achiziționează Telekom și statul ne dezinformează privind acționariatul în noua companie.

Ce se întâmplă pe piață?

Orange investește masiv în dezvoltarea propriei sale rețele de fibră optică. În acest moment există deja rețea de fibră optică Orange în cele mai multe sate de frontieră din nordul țării. Până la finalul anului viitor, când ar putea avea loc integrarea propriu-zisă, firma achizitoare ar putea să ajungă să fie mai mare decât cea achiziționată (nu neapărat ca număr de clienți sau dimensiune a rețelei fixe ci ca întindere a rețelei de fibră optică). Nu ar fi de mirare ca participația statului român în divizia Orange, specializată în rețele fixe, să coboare sub 20%.

Întrebarea este dacă nu cumva statul a făcut una din marile greșeli strategice ale ultimilor 20 de ani? Statul a păstrat, pentru 20 de ani, 46% din acțiunile diviziei de fix a Telekom, din rațiuni strategice. Acestea s-au depreciat semnificativ în ultimii ani.

Dacă achiziția va fi respinsă de Comisia Europeană, Orange va rămâne într-o poziție mai bună decât cea din prezent.  După anunțarea achiziției, clienții potențiali, din localitățile în care există deja rețea Orange, se vor orienta direct spre această rețea. Semnarea unui contract cu Telekom, care s-ar putea dovedi dezavantajos după trecerea la Orange, va ține clienții departe de firmă. În plus, până la aprobarea tranzacției, Orange va continua să-și dezvolte rețeaua și să-și crească baza de clienți. Telekom , pe de altă parte, va reduce cât mai mult posibil investițiile în rețea. În curând, în numele eficientizării activității, vor eexista disponibilizări, fapt care va reduce calitatea serviciilor acestei firme.

Telekom poate deveni din nou jucător în telefonia fixă

Telekom are posibilitatea să se întoarcă pe piața de servicii fixe prin integrarea operatorului lor regional, NextGen. Probabil că în prezent contractul cu Orange nu o permite, dar în câțiva ani impedimentele ar dispărea. Telekom și-ar forma astfel o rețea fără probleme legată de infrastructura învechită și a parteneriatului cu autoritățile publice. 

De Gabriel

Sunt un economist care scrie pe platforma Inițiativa Privată în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile care abundă în articolele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *