Oligopson (Oligopsony)

Oligopsonul (Oligopsony) este un tip de piață pe care activează un număr mic de cumpărători și unul mare de ofertanți. Un oligopson este acel tip de piață care este diametral opusă celei de oligopol. Diferența între aceste piețe este că, într-un oligopson, puterea de negociere și capacitatea de a impune prețul pieței se află în mâinile cumpărătorilor. Unii consideră că această structură de piață poate fi descrisă drept un oligopol al cumpărătorilor. Chiar dacă oligopsonul este extrem de rar, există câteva exemple de piață care pot fi încadrate în acesta.

Exemplul clasic este cel cu piața boabelor de cacao. Pe această piață, există un număr extrem de mare de fermieri care cultivă arbori de cacao și, ulterior, vând boabele recoltate. Piața din aval este însă concentrată și există doar trei firme care cumpără aproape întreaga producție din lume. Aceste companii sunt Cargill, Archer Daniels Midland și Barry Callebaut. Numărul scăzut al cumpărătorilor creează condițiile pentru înțelegeri între aceștia, cu scopul reducerii prețului boabelor de cacao.

oligopson, piața boabelor de cacao
Image by Freepik

Puterea de negociere a cumpărătorilor dintr-un oligpson este extrem de ridicată. Aceștia au capacitatea să le impună vânzătorilor aproape orice cerință au. De exemplu, cele trei companii menționate anterior le pot solicita agricultorilor să producă niști cantități minime, să cultive anumite soiuri de cacao etc.