Capitalul de risc (Venture Capital) reprezintă un tip de finanțare adresată start-up-urilor despre care se crede că au potențial de creștere pe termen lung. În principiu, acesta este utilizat pentru start-up-urile care încearcă să aducă produse inovative pe piață. Acestea inventează și inovează și sunt departe de lansarea pe piață a produselor, deci nu se pot finanțar din vânzări. Proprietarii capitalului investesc în aceste afaceri și își asumă riscurile aferente. Riscurile sunt extrem de ridiciate, circa 90% din start-up-uri falimentând în primii trei ani de existență. Din cauza riscurilor extrem de mari pe care și le asumă, investitorii au și așteptări pe măsuri în privința veniturilor viitoare.
Capitalul de risc poate să provină din surse variate:
- fonduri europene sau de stat;
- investitori privați care vor să-și diversifice investițiile;
- bănci de investiții;
- instituții financiare diverse;
- etc.
Sprijinul pe care îl primesc start-up-urile nu se limitează la capitalul financiar necesar dezvoltării produselor. În ecosistemul venture capital, se oferă mentorat și consultanță (capital uman sau know-how). De asemenea, se oferă acces rapid la conexiuni de afaceri (capital informațional.
Este ușor de înțeles de ce conceptul se numește „capital de risc”. Sprijinul financiar, cel informațional și know-how-ul nu pot combate riscul de faliment al acestor companii.