Card de debit

Cardul de debit (Debit card) este un instrument de plată emis de către  o instituție financiară. Acesta le permite posesorilor să deducă bani direct din contul curent atunci când fac o achiziție. Cardul de debit elimină necesitatea folosirii numerarului la cumpărături. Dezvoltarea aplicațiilor bancare pe telefoanele inteligente a eliminat necesitatea utilizării unui card în format fizic.

În principiu, cardul permite debitarea contului curent doar dacă  în acesta există numerar. Unele bănci oferă și posibilitatea debitării unei sume suplimentare (descoperit de cont). Valoarea acestei sume se stabilește în funcție de dimensiunea veniturilor, recurența lor și stabilitatea lor în timp.

Ca element cultural, în Europa acest tip de card este preferat de marea majoritate a populației. În alte zone culturale, precum SUA, oamenii preferă să utilizeze cardul de credit. Preferința nu este legată strict de relația indvizilor cu banii. Cardurile de credit din SUA oferă posibilitatea obținerii de diverse facilități, reduceri, acumularea de mile pentru companii aeriene etc.

Card de debit
Credit card icons created by monkik – Flaticon

Cardurile de debit sunt emise de instituțiile bancare sub egida Visa sau Mastercard. Acestea din urmă sunt rețele globale de procesat plăți.  Instituțiile bancare se înrolează în una sau ambele rețele pentru a putea emite carduri. Visa și Mastercard nu emit carduri direct.