Grevă generală

Greva generală (General strike) este un tip particular de grevă, la care participă suficienți angajați încât să blocheze activitatea angajatorului. La o grevă de acest tip pot să participe majoritatea angajaților dintr-o țară, ramură economică, industrie sau organizație. În acest caz, față de o grevă obișnuită, puterea de negociere a salariaților este mult mai mare.

Grevă generală
Strike icons created by Freepik – Flaticon

Astfel, profesorii ar putea intra în grevă și la nivel de școală sau de inspectorat. Pentru ca o grevă să fie generală ar trebui ca profesorii din întregul sistem de învățământ să refuze să lucreze. În acest caz, presiunea care se pune pe sistem este enormă pentru că părinții elevilor o resimt imediat. Cum copiii sunt trimiși acasă, părinții trebuie să găsească soluții pentru supravegherea lor.

La nivel de companie, vedem frecvent cazuri de grevă generală. De exemplu, piloții de la Lufthansa intră coordonat în grevă și refuză să zboare. Faptul că refuză toți să muncească dă forță protestului. Niciun avion nu se ridică de la sol și la nemulțumirea angajaților se adaugă și cea a pasagerilor. Managementul companiei este forțat să negocieze pentru că fiecare zbor anulat înseamnă bani pierduți și despăgubiri care trebuie să fie plătite.

Grevele își au originea în industriile productive, dar fix în acestea au cea mai mică forță. Dacă patronatele își asigură stocuri de produse, forța grevei și puterea de negociere a salariaților sunt diminuate.