Categorii
Opinii

ChatGPT schimbă noua generație

Softul de inteligență artificială ChatGPT va schimba modul în care noua generație de elevi procesează informația. Generațiile ultimilor două decenii au fost inundate cu informații și acestea au trebuit să învețe să opereze cu ele. Noile tehnologii, bazate pe inteligența artificială, le vor oferi elevilor acces la răspunsuri complexe și adaptate nevoilor. Aceștia nu vor mai trebui să interpreteze și să compileze informații dispersate și își vor pierde o parte din capacitatea de procesare a informațiilor.

ChatGPT schimbă noua generație de elevi pentru că îi face pe utilizatori să interacționeze altfel cu informația. În urma dezvoltării și răspândirii internetului am fost inundați cu informații. Pentru a le putea procesa și utiliza a trebuit să învățăm să facem conexiuni rapide. Sigur, de multe ori rezultatele au fost superficiale sau slab calitative, dar chiar și așa am învățat să facem legături logice între concepte. ChatGPT și produsele asemănătoare vor schimba în profunzime acest lucru.

Scăderea capacității de a face conexiuni logice

ChatGPT va schimba în profunzime modul în care elevii abordează sarcinile primite. Viteza cu care ChatGPT poate să răspundă la orice întrebare va alimenta lenea elevilor. Aceștia vor avea acces direct la soluțiile oricăror exerciții. Evident, ei nu-și vor mai antrena în aceeași măsură capacitatea de a lucra cu informații dispersate, de a face conexiuni și de a găsi soluții originale.

După generațiile care s-au format prin documentare în bibliotecă sau în lumea virtuală, va apărea una nouă, învățată să obțină cu ușurință răspunsul la orice întrebare. Este de văzut cum va afecta tehnologia curiozitatea elevilor și capacitatea de a identifica probleme și a le rezolva.

Universitățile sunt preocupate de fraudarea examenelor

Universitățile au fost printre primele instituții care au reacționat la apariția ChatGPT. Din păcate, acestea au ignorat problema principală și s-au limitat la a căuta soluții pentru a preveni trișatul la examene. Unele universități au luat deja măsuri prin care încearcă să combată riscul fraudării examenelor. Problema este una reală, dar este minoră. Examenele au mai fost fraudate și înainte de apariția acestui produs. Lumea este plină de specialiști care au trișat pentru a-și obține diplomele.

Unele universități au început să abandoneze examenele on-line și au anunțat reinstaurarea examenelor clasice. Probabil că se va apela tot mai des la metode cantitative de evaluare a elevilor. De exemplu, vor fi utilizate teste clasice atât de ample încât cei evaluați nu vor avea timp să consulte aplicațiile.

Oamenii sunt speriați că-și vor pierde joburile

ChatGPT a adus panică și în rândul profesioniștilor care lucrează la birou. Aceștia se tem de faptul că noua tehnologie îi va înlocui și le va face locurile de muncă inutile. Această temere este una recurentă încă din timpul revoluției industriale, când a apărut mișcarea luddistă. Fiecare tehnologie care schimbă modul de lucru a creat panică în rândul angajaților afectați direct. De fiecare dată, din teama de schimbare, aceștia au protestat pentru a amâna inevitabilul.

Pe termen scurt, angajații care-și pierd locurile de muncă sunt afectați de lansarea noilor tehnologii. Pe termen mediu și lung, introducerea noilor tehnologii a determinat apariția a noi profesii și a generat progresul general al economiei. ChatGPT va avea un efect similar. Produsul va face ca multe profesii să nu mai aibă valoare adăugată, dar va duce la apariția a noi locuri de muncă, pe care nu putem să ni le imaginăm în prezent.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *