O investiție Greenfield (Greenfield Investment) se referă la dezvoltarea unei facilități de producție de la zero, de către o companie multinațională, pe un teren care nu avea funcție industrială. Aceasta este o formă de investiție străină directă. Numele vine de la faptul că facilitățile se construiesc pe un teren care până în acel moment nu avea funcție industrială. De multe ori, dezvoltarea se face pe terenuri utilizate pentru agricultură.
O investiție de acest gen este extrem de complexă pentru că presupune dezvoltarea unității propriu-zise, a căilor de transport și a utilităților publice. Din această cauză, proiectele Greenfield au nevoie de sprijinul autorităților publice. Avantajul unei asemenea investiții este că fabrica poate fi optimizată până în cele mai mici detalii, conform specificului industrial. Desigur, există și riscuri considerabile. Problemele de finanțare pot întârzia proiectul. De asemenea, dezvoltarea greoaie a serviciilor de utilități, de către autorități, poate bloca investiția.
În ultimii ani, în România au fost realizate mai multe investiții de acest tip. De exemplu, fabricile de procesare a lemnului dezvoltate de Egger și Schweighofer în județul Suceava au fost investiții Greenfield. Fabricile au fost construite de la zero, pe un teren care până atunci avea destinație agricolă.