Categorii
Opinii

OPEC poate declanșa un război al prețurilor

Exporturile de petrol pe care le realizează Rusia către China și India, la preț de discount, afectează politica și strategia OPEC. Organizația este nemulțumită și ar putea acționa în vederea declanșării unui război al prețurilor.

OPEC poate declanșa un război al prețurilor, dacă Rusia va continua să încalce înțelegerile grupării. În ultimele luni, OPEC a redus de mai multe ori producția zilnică de petrol, în încercarea de a determina creșterea cotațiilor bursiere. Strategia grupării nu a funcționat.

OPEC este un oligopol care poate funcționa doar dacă toți membrii săi respectă înțelegerile comune. Când se decide reducerea producției, oferta de pe piață scade și prețul ar trebui să crească. Acest lucru nu s-a întâmplat în ultimul an. În mod paradoxal, au existat reduceri succesive de producție, dar prețul barilului Brent a rămas stabil, între $70 și $75.

În principiu, există două explicații pentru acest paradox economic: amenințarea recesiunii și încălcarea de către Rusia a regulilor oligopolului.

Amenințarea recesiunii a ținut prețurile jos

În perioadele de recesiune și de criză economică, activitatea industrială și cea de transport se reduc substanțial. Efectul imediat al diminuării activității economice este reducerea cererii de pe piață și deci a prețurilor. Cum de la declanșarea pandemiei trăim cu amenințarea continuă a unei crize economice, reducerile de producție ale OPEC au ținut prețurile la un nivel mai mare decât e normal pe piață.

Rusia a compensat scăderile de producție ale OPEC

După declanșarea războiului din Ucraina, exporturile de hidrocarburi ale Rusiei au fost supuse la importante sancțiuni internaționale. În plus, rezervele valutare internaționale ale acestei țări au fost blocate. Pentru a-și asigura valuta necesară evitării intrării în incapacitate de plată, Rusia a început să exporte petrol cu discount semnificativ. Acestea se realizează în special în țări care ignoră sancțiunile, precum China și India. Volumul acestor exporturi este atât de mare, încât cererea acestor două țări pentru petrol de pe piața mondială a scăzut semnificativ. OPEC a redus producția, dar oricum nu mai existau suficienți cumpărători.

Aceste exporturi reușesc să anuleze efectele deciziilor OPEC. Evident, organizația este iritată de comportamentul Rusiei. Un oligopol nu poate funcționa în aceste condiții. Nu trebuie să ne mire faptul că zvonurile privind posibilitatea ca OPEC să acționeze împotriva Rusiei s-au înmulțit în ultima perioadă.

OPEC poate sancționa indirect Rusia

OPEC poate declanșa un război al prețurilor cu Rusia. Dacă organizația ar inunda piața cu petrol, prețurile ar coborî și Rusia ar putea fi scoasă de pe piață. Acest lucru s-ar întâmpla în momentul în care prețul pieței l-ar împinge pe al Rusiei (cel cu discount) sub costurile de producție.

Există un risc ca Rusia, pe fondul disperării de a obține capital, să continue să vândă chiar și în pierdere. Chiar și așa, fluxurile sale de capital ale Rusiei ar suferi enorm.

Un război al prețurilor pe piața petrolieră ar putea fi în beneficiul economiei mondiale. Scăderea semnificativă a prețurilor ar putea relansa și dinamiza majoritatea sectoarelor economice.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

2 răspunsuri la “OPEC poate declanșa un război al prețurilor”

Acest articol ne-a oferit un scurt istoric al ultimei perioade din OPEC, din punctul de vedere a pretului petrolului. El subliniaza faptul ca rolul Rusiei in piata petroliera globala a delegitimat in unele privinte oligopolul OPEC si a avut un efect nedorit. Daca toate aceste informatii sunt adevarate, previziunea OPEC si afectarea Rusiei de catre o eventuala razboi al preturilor sunt, in general, optiuni interesante, care merita evaluare.

Acordul OPEC de a reduce productia pentru a influenta preturile are la baza buna credinta si respectarea de catre fiecare membru al acestui grup al deciziilor luate. Cu toate acestea, incalcarea de catre Rusia a intelegerilor ar putea declansa un adevarat razboi al preturilor. Asteptam cu interes sa vedem ce dificultati economice va trece in aceasta perioada tara care a incalcat regulile OPEC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *