Prin impozit pe cifra de afaceri înțelegem o prevedere fiscală de care pot beneficia firmele mici (microîntreprinderile) din România. Această taxă mai este cunoscută și sub numele de impozit pe venitul microîntreprinderii. Spre deosebire de impozitul pe profit, această taxă se aplică direct pe cifra de afaceri. Practic, acesta este un impozit care se aplică pe venitul firmelor. Acest sistem este avantajos doar pentru firmele cu rate mari de profitabilitate. Pentru firmele care se străduiesc să supraviețuiască pe piață taxa poate să devină un cost suplimentar. Ele vor trebui să achite 3% din cifra de afaceri indiferent dacă sunt sau nu profitabile. În cazul în care acestea nu sunt profitabile, impozitul le poate duce într-o zonă de pierderi. Acesta se poate calcula cu ajutorul formulei:
Sdt = ri * CA
unde,
- Sdt – suma datorată ca taxe;
- ri – rata de impozitare;
- CA – cifra de afaceri.
Cum se aplică „facilitatea” în România?
Până în 2023, de această facilitate puteau beneficia firmele cu cifre de afaceri de un milion de euro. Astfel, firmele fără salariați datorau 3% din cifra de afaceri și cele cu salariați de 1%. Din 2023, pragul a fost coborât la 500.000 de euro și firmele fără salariați au fost obligate să treacă la impozitarea pe profit. Începând cu 1 ianuarie 2024, de impozitul de 1% vor mai beneficia doar unele din firmele care au salariați și cifre de afaceri până în 60.000 de euro. Cel de 3% se va aplica firmelor care au salariați, cifre de afaceri între 60.000 și 500.000. De asemenea, firmele care au anumite coduri CAEN nu se vor putea încadra pe impozitul de 1%.
Prin legea 296/2023, Codul Fiscal a fost modificat acest impozit va fi utilizat și pentru firmele cu cifre de afaceri de cel puțin 50 de milioane de euro. Astfel, începând cu 2024 aceste firme rămân încadrate la impozitul pe profit, dar li se impune un prag minim aferent unei taxe de 1% din cifra de afaceri.