În analizarea situației producătorului de frigidere Haier ar trebui să ținem cont și de efectul Bullwhip. Închiderea fabricii și concedierile colective, despre care s-a discutat zilele acestea, nu sunt doar un efect al conjuncturii economice actuale. Cauza fundamentală, a situației în care se află producătorul, este legată de estimarea eronată a cererii de frigidere pe termen mediu și lung. La momentul la care a fost luată decizia construcției fabricii, au existat factori perturbatori care au afectat capacitatea de prognoză a producătorului.
Cum fabrica a fost construită în 2021, putem aprecia că decizia finală de a investi a fost luată în 2020-2021. Poate că producătorul prospecta piața Uniunii Europene de mai mult timp, dar momentul deciziei finale a fost luat cândva în timpul pandemiei Covid-19. Evenimentele sunt suficient de recente pentru a ne aminti ce s-a întâmplat atunci. Întâi a avut loc închiderea economiei și apoi o redeschidere complicată, cu multe restricții în care oamenii s-au aruncat cu furie în consum. Relansarea cererii, în condițiile unei oferte precare și a unui sistem de transport global suferind, a dus la situații generalizate de penurie.
Românii au luat cu asalt magazinele de electrocasnice și prețurile au crescut exponențial. Au fost luni în care se părea că magazinele pot să vândă orice, oricât și oricui. Situația aceasta a existat și pe alte piețe. De exemplu, unele autoturisme second-hand se vindeau mai scump în 2021/2022 decât cele noi cu 2-3 ani în urmă.
Strategii au fost păcăliți de „efectul de bici”
În această perioadă multe companii au fost păcălite de „efectul de bici” (Bullwhip). Strategii din aceste companii au considerat majorarea cererii de pe piață ceva firesc, dar aceasta era o evoluție anormală. Ei au considerat că există un trend pe termen lung și au recomandat expansiunea capacităților de producție. Ca urmare a acestor analize greșite, 2021 și 2022 au fost niște ani extrem de dinamici, în care s-au realizat investiții semnificative. Acestea s-au bazat pe proiecțiile derivate din cererea anormală.
Când contextul economic s-a liniștit, în multe industrii existau deja capacități de producție în exces. Situația lor a fost îngreunată și de înăsprirea condițiilor economice. Firmele au încercat să apeleze la reduceri comerciale, dar pentru multe dintre ele a fost prea târziu.
Acum asistăm la un pas logic, închiderea capacităților excedentare de producție.