Categorii
Intern

Evoluția economiei din T3 nu este motiv de bucurie

Ministrul de Finanțe a anunțat, în cursul zilei de ieri, că România reușit să evite recesiunea tehnică și că a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, de 5,6%. Creșterea a fost însoțită însă de o scădere de 6%, raportat la trimestrul similar din 2019, deci situația este mai gravă decât pare. Această creștere nu este însă una sustenabilă, deoarece a fost obținută prin inundarea pieței cu bani ieftini. Așa se explică de ce, în cadrul conferinței de ieri, ministrul a solicitat reducerea dobânzii de referință a BNR. Scăderea dobânzii ar duce la ieftinirea creditelor, fapt care ar crea spațiu de manevră suplimentar pentru susținerea politicii banilor ieftini.

Evoluția economiei din T3 nu este motiv de bucurie. Ministrul de Finanțe a anunțat în cadrul unei conferințe publice, susținută pe 14 noiembrie 2020, faptul că economia României a înregistrat o creștere de 5,6% în trimestrul 3 al lui 2020, raportat la trimestrul 2 al aceluiași an. Teoretic creșterea fost una dintre cele mai mari din UE și ne-a permis evitarea recesiunii tehnice.

Evitarea recesiunii tehnice nu oferă alte motive de entuziasm, creșterea de 5,6% fiind însoțită de scăderea cu 6%, față de T3 S019.  Scăderea de 6% față de T3 2019 a fost cea mai accentuată din UE, după a Spaniei, de 8,7%.

Cum se explică atunci această situație, cu scădere față de trimestrul similar al anului precedent? Simplu, prin baza scăzută la care este raportat trimestrul 3. Cu alte cuvinte, trimestrul 2 din 2020 a fost atât de slab încât, prin raportarea la el, T3 pare performant. Închiderea economiei din trimestrul doi a fost mult mai profundă în România, comparativ cu alte țări. Acest lucru s-a întâmplat pentru că economia este mai slab digitalizată și industria este doar parțial automatizată. Afaceri care în vest au rezistat datorită digitalizării sau automatizării în România au intrat în conservare în trimestrul 2. Din această cauză, comparația cu trimestrul 3 al lui 2019 este una mult mai relevantă.

Creșterea de 5,6% (sau scădere de 6%) a fost obținută în contextul creșterii investițiilor publice față de anii trecuți. Impactul direct al acestor investiții a constat în reducerea scăderii potențiale a economiei. Fără majorarea acestor investiții am fi înregistrat probabil o scădere mai accentuată ca a Spaniei. 

Cum poate fi relansată economia

Evoluția economiei din T3 nu este motiv de bucurie, dar politicienii de la putere ar putea să remedieze situația. Ministrul are puțin spațiu de manevră în elaborarea de politici fiscale prin care să relanseze economia. Acesta a solicitat Băncii Naționale a României reducerea ratei dobânzii de referință. Dacă BNR va ceda rugăminților din Palatul Victoria, creditele vor rămâne ieftine politica banilor ieftini va continua.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *