Categorii
Intern

Digitalizarea României trebuie făcută acum

Digitalizarea României trebuie făcută acum pentru că ne-ar permite să restrângem mai puțin activitatea economică, să stimulăm piețe cu potențial de viitor, să generăm piețe noi și, per ansamblu, să ieșim din criza asta prelungită pe baze mult mai sănătoase. Stimularea ramurilor economice care nu sunt afectate de izolarea socială se poate constitui într-un avantaj competitiv semnificativ la finalizarea acestei perioade nefaste.

Digitalizarea României trebuie făcută acum pentru că niciuna din măsurile anunțate de guvern nu oferă perspectiva creșterii economice. Guvernul pare, mai degrabă, preocupat să conserve capacitatea mediului privat și să îi asigure supraviețuirea în perioada de pandemie. Măsurile nu sunt rele per se, dar nu au capacitatea să alimenteze germenii unei creșteri economice viitoare. Soluția ar fi ca Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Ministerul Fondurilor Europene să vină cu propuneri pro-active care să stimuleze trecerea la noua economie.

Măsurile anunțate de guvernul României, de la recomandarea de a se lucra de acasă, la schema de șomaj tehnic și până la amânarea ratelor la credite, au potențialul să ajute firmele să supraviețuiască 1-2-3 luni. Acestea le oferă o oarecare speranță antreprenorilor că, în ziua X, după anunțul că putem ieși din case, vor putea să repornească afacerile. Speranța este că afacerile vor fi reluate de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Din păcate, șansele ca un scenariu de acest fel să se îndeplinească scad cu fiecare zi adițională de carantină.

Economia a început deja să se schimbe, industrii întregi au un viitor incert, zeci de mii de IMM-uri europene se pregătesc de faliment și oamenii își cheltuiesc acum economiile pentru zile negre. Perioada de izolare socială ne va transforma profund și ne va modifica tiparele de consum. Sărăcia relativă și exercițiul izolării sociale o să facă dificilă repornirea la comandă a economiei. Turismul va fi afectat pentru că prea puțini oameni vor mai avea încredere în igiena camerelor. HoReCa va suferi pentru că implică apropiere socială. De asemenea, prețuri din industrie vor include igienizare și ni se vor părea obscene la revenirea în societate etc.

Digitalizarea României trebuie făcută acum

Încă din momentul închiderii țării și a adoptării izolării sociale ca normă, cele trei ministere cu impact direct asupra economiei (Finanțe, Economie și Fonduri Europene) ar fi trebuit să acționeze. Ele ar fi trebuit să pună bazele unui program de digitalizare care să cuprindă măsuri precum:

  • Simplificarea și clarificarea legislației care permite munca remote;
  • Digitalizarea tuturor instituțiilor de stat;
  • Oferirea de facilități fiscale pentru companiile dispuse să adopte munca remote ca normă;
  • Lansarea de linii de finanțare care să ajute firmele să facă pasul spre remote;
  • Etc.

Reorganizarea cât mai rapidă a companiilor, investiții susținute în munca de la distanță și multe alte mici măsuri, au potențialul să pregătească mediul privat pentru noua economie. Astfel ar fi creat contextul pentru creșterea unei părți a economiei și s-ar pune bazele unor noi piețe. Măsuri de genul acesta ne-ar permite să funcționăm și în lipsa ridicării sancțiunilor care impun izolarea socială. Acestea ne-ar face mai puțini sensibili la o întârziere a reluării vieții economice.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *