Histerezis

Histerezis (Hysteresis) în economie se referă la un eveniment care persistă și în viitor, chiar și după înlăturarea factorilor determinanți. De exemplu, o criză economică poate determina creșterea anumitor indicatori, precum rata inflației sau a șomajului. Ulterior, în perioada de creștere economică, indicatorii întârzie să revină la situația de dinainte de criză.

Fenomenul de histerezis nu se întâlnește doar în economie, ci și în  chimie, fizică, biologie etc.

histerezis
Volume icons created by Parzival’ 1997 – Flaticon

În economie fenomenul are loc pentru că sistemul este într-o continuă evoluție și revenirea la starea anterioară nu este posibilă. Starea de incertitudine care se instalează în economie determină o întârziere a deciziilor. De exemplu, după eliminarea cauzei șomajului și inflației, firmele ar putea să nu se grăbească să facă angajări și să reducă prețurile. Acestea vor prefera să urmărească modul în care evoluează economia, înainte să ia decizii cu impact pe termen mediu și lung.

În plus, fenomenele economice au o multitudine de cauze și tratarea celor identificate nu rezolvă problemele. Ieșirea din criză nu va fi realizată în aceeași economie pentru că unele firme au falimentat și alte au fost fondate. În plus, comportamentul de consum de pe piață s-a modificat. De exemplu, în perioadele de criză, firmele caută soluții pentru optimizarea costurilor. Este posibil ca acestea să ajungă la cifre de afaceri și producții comparabile cu cele de dinainte de criză. Economia va funcționa la fel de bine, dar nu vor mai fi necesari la fel de mulți angajați.