Categorii
Financiar

Alegerile ne-au amintit importanța diversificării

Alegerile electorale din ultimele săptămâni ne dovedesc faptul că România nu este o destinație perfectă pentru investiții. Randamentele mari din România nu sunt suficiente pentru a justifica o expunere exclusivă pe această piață. Proprietarii raționali de capital vor căutat să investească pe piețe mai sigure, chiar cu sacrificarea parțială a randamentelor.

Alegerile ne-au amintit importanța diversificării investițiilor, nu doar prin prisma tipului de active ci și a țărilor în care sunt realizate. Pentru a obține un echilibru financiar suntem obligați să investim pe piețele mature, chiar dacă randamentele s-ar putea dovedi mai scăzute. Astăzi putem vedea ce riscuri implică expunerea financiară pe o singură țară.

Alegerile din aceste zile au plantat în mintea multor români ideea de a emigra, în cazul victoriei candidatului pro-rus. Mulți dintre ei s-au confruntat instant cu următoarea problemă: Cum monetizezi investițiile realizate în România, fără să ieși în pierdere? Bursa a intrat pe roșu, deci vânzările rapide de acțiuni, obligațiuni, etf-uri se vor realiza în pierdere. Investițiile în imobiliare sunt extrem de greu de lichidat. În plus, creșterea bruscă a ofertei de pe piață, în condițiile scăderii cererii, ar duce la prăbușirea prețurilor.

Piața imobiliară va intra într-un blocaj

Chiar dacă reușim să blocăm deraierea de la parcursul european, România a dovedit că este extrem de vulnerabilă. Ușurința cu care am ajuns într-un blocaj, într-o situație de totul sau nimic, ne arată că piața este departe de a fi una stabilă. Acest lucru este valabil și pentru piața imobiliară. Valorile extrem de mari la care au ajuns să fie evaluate locuințele din România sunt acum cel puțin discutabile. Creșterea din ultimii ani era deja ciudată având în vedere că avem un război la graniță. Faptul că România se dovedește a fi o țară care poate intra cu ușurință într-o criză adaugă și mai multă presiune pe această piață.

Nu este vorba doar despre proprietarii în mintea cărora a încolțit ideea plecării din țară. Problema este legată și de cei care au economii și doreau să investească în locuințe. Orice achiziție imobiliară reprezintă o blocare pe termen lung a capitalului. Cu certitudine foarte mulți români vor renunța să mai facă achiziții de acest gen și vor căuta să-și protejeze capitalul în afara țării.  Prețurile fanteziste de sute de mii de euro pentru vile și case în sate pustii vor deveni doar o amintire.

Situația politică și economică rămâne complicată pe termen mediu și lung

Să fie foarte clar, indiferent de cine va câștiga alegerile duminică, vom intra în criză. (n.r. între timp acestea au fost anulate. Situația României nu se schimbă însă în bine și, pe termen mediu, apare și presiunea incertitudinii.) Într-o variantă a crizei vom beneficia de sprijinul Uniunii Europene. În cealaltă variantă va trebui să ne descurcăm fără resurse. În plus, este foarte posibil să asistăm la o fugă a capitalului din țară și la o blocare a proiectelor finanțate de Uniunea Europeană. De exemplu, doar din închiderea șantierelor de autostradă ar putea să dispară zeci de mii de locuri de muncă directe și indirecte.

Nemulțumirea din societate continuă să fie extrem de ridicată și este foarte probabil ca în patru ani poziția partidelor suveraniste în parlament să se întărească. Altfel spus, pe termen mediu, România se îndepărtează de imaginea de țară atractivă pentru investiții. Cine dispune de capital ar trebui să caute destinații de investiții pe alte piețe.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *