Categorii
Scurte

Câți urși sunt în România?

Mass-media a reușit să inculce în mentalul colectiv ideea că în România există o populație de 8.000 de urși. Statistica este falsă și poate fi combătută chiar și fără a apela la un recensământ al urșilor. Suprafața pădurii este prea mică pentru o asemenea populație. Dacă am avea 8.000 de urși aceștia ar fi extrem de slabi și nu ar putea găsi hrana necesară supraviețuirii.

Câți urși sunt în România? Dacă ar fi să ne luăm după estimările aruncate în presă, populația de urși este undeva între 8.000 și 10.000 de indivizi. Valoarea este una enormă și a determinat mulți iubitori de animale să accepte creșterea exponențială a cotelor de vânătoare.

Am explicat faptul că erorile de estimare au fost determinate prin relocarea urșilor cu comportament deviant. Mutați prin țară, aceștia au continuat să caute mâncare în localitățile umane și au creat senzația că populația a scăpat de sub control. Probabil că anul acesta, pe fondul secetei, și mai mulți urși și-au extins arealul de găsire a hranei.

Statistic însă, putem dovedi cu ușurință faptul că populația de urși a României a fost exagerată extrem de mult. Nici măcar nu avem nevoie de un recensământ pentru a dovedi faptul că estimarea populației este eronată. Calculul este unul extrem de simplu.

Știm că România are o suprafață de 238.397 kilometri pătrați. Din această suprafață, undeva între 24% și 28% (sursele sunt contradictorii) este acoperită de păduri. De asemenea, știm că urșii trăiesc în pădurile de munte la altitudini între 600 și 1800 de metri. Pădurile de munte ocupă probabil 20% (există și păduri sub altitudinea de 600 de m) din suprafața țării, adică ocupă  aproximativ 47.679,4 kilometri pătrați.

Dacă împărțim suprafața la populația estimată de 8.000, obținem că arealul  mediu ocupat de un urs este de 5,96 kilometri pătrați. Estimările cele mai exagerate, cu populații de 10.000 de indivizi, ar coborî arealul mediu la 4,8 kilometri pătrați.

Din lucrările de specialitate știm că un urs mascul matur trăiește pe un areal de la 100 la 125 de kilometri pătrați. O ursoaică trăiește într-un areal de la 25 la 35 de kilometri pătrați. Aceste suprafețe le sunt necesare pentru asigurarea hranei.

Argumentul suprapopulației de urși nu este confirmat de realitate

Dacă în România ar exista un urs la 5-6 kilometri pătrați, animalele nu și-ar mai găsi hrană. Urșii s-ar bate pentru teritorii și s-ar răni reciproc. Atacurile la stâne și la zimbri ar fi ceva la ordinea zilei și în Carpați ar apărea dezechilibre ale lanțului trofic. În plus, urșii ar fi extrem de slabi. Aceștia nu ar avea suficientă hrană pentru a-și asigura necesarul caloric.

Vedem frecvent filmări și fotografii cu urși din Valea Prahovei sau de la camerele de supraveghere  a faunei montate de Romsilva. Majoritatea exemplarelor par sănătoase și bine hrănite.

Câți urși sunt în România?

Dacă luăm în calcul un areal mediu de 50 de kilometri pătrați pentru un urs, suprafața pădurii de munte din România ar permite condiții optime pentru traiul a circa 1000 de indivizi. Putem accepta că populația a crescut în ultimii ani și a ajuns la câteva mii de indivizi, poate chiar 3-4000. Existența unei populații mai mari de atât nu este însă credibilă. Dacă ar fi mai mulți urși, lupta pentru teritoriu și hrană ar fi extrem de vizibilă.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *