Categorii
Intern

Costurile renovărilor stimulează piața chiriilor

Pandemia COVID-19 a declanșat o isterie a renovărilor de locuințe. Costul unei renovări de apartament a crescut rapid, ca urmare a scumpirii materialelor de construcție și a rarității forței de muncă. Cu banii pentru o renovare completă, un român ar putea locui în chirie timp de 8-9 ani. Perspectiva blocării capitalului, propriu sau împrumutat, într-un apartament, face ca ideea închirierii unuia să devină relativ atractivă.

Costurile renovărilor stimulează piața chiriilor pentru că transformă deținerea unui apartament într-un lux. Renovarea unei locuințe a devenit atât de costisitoare încât se naște întrebarea dacă mai merită cu adevărat să fii proprietar în România. Pe forumurile de profil, se avansează costuri de zeci de mii de euro pentru renovarea unor apartamente mici, cu două sau trei camere.

De exemplu, unii vorbesc despre costuri de 40.000 de euro. Să ne gândim la un astfel de apartament și să presupunem că proprietarul nu are și un credit imobiliar. În România poți găsi chirii de până la 400 de euro pe lună pentru apartamente care oferă condiții decente de viață. Cei 40.000 de euro, necesari pentru o renovare, i-ar ajunge unei familii pentru a plăti chiria timp de 100 de luni, adică aproximativ 8 ani și 4 luni. Dacă dispune de sumă în  momentul inițial,  familia o poate depune la o bancă sau investi. Cum pe piață există dobânzi la euro de 3-4%, deschiderea unui depozit ar permite extinderea perioadei în care ar putea fi închiriată locuința. Posibil să fie depășită perioada de 10 ani. Dacă familia nu deține numerarul și trebuie să se împrumute, dobânzile ar crește și mai mult costurile renovării.

Renovarea apartamentului va asigura calitatea spațiului de locuit doar pe termen scurt și mediu. Probabil, în cel mult 10-12 ani, proprietarul locuinței va fi forțat să renoveze din nou apartamentul. Chiriașul nu are problema aceasta. El poate trăi fără să se streseze cu aspecte legate de repararea spațiului de locuit.

Costurile ridicate transformă piața

În România, mulți sunt reticenți când vine vorba despre a locui în chirie. Motivele lor variază, fie că au avut experiențe neplăcute cu proprietari de apartamente sau au suferit din cauză că piața nu este una care să funcționeze corespunzător. Explozia costurilor la renovări ar putea însă schimba acest lucru. Tot mai mulți români vor alege să locuiască în chirie. Creșterea cererii va influența decisiv și oferta.  De exemplu, ar putea contribui la dezvoltarea firmelor specializate în închirierea de locuințe. Firmele care operează un număr mare de locuințe au avantajul că pot negocia condiții mai bune cu experții în renovări. De asemenea, acestea pot angaja administratori care să le întrețină și să evite degradarea lor în ritm accelerat. Toate acestea ar putea contribui la creșterea mobilității și la flexibilizarea pieței.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *