Dezinflația nu înseamnă reducerea prețurilor chiar dacă suntem tentați să credem acest lucru. Reprezentanții BNR ne-au anunțat că au reușit să pună sub control inflația și că aceasta urmează să scadă. Se speră chiar că valoarea anuală a acesteia va ajunge la 7%. Acest succes, anunțat de reprezentanții băncii centrale, este atribuit strategiei de politică monetară din ultimul an. BNR susține că prin majorările succesive ale dobânzii de referință a reușit să îndepărteze pericolul inflației.
Este un impuls natural să credem că dezinflația are ca efect reducerea prețurilor. Cum știm că inflația mare înseamnă prețuri mari, tragem rapid concluzia că o inflație mică înseamnă prețuri scăzute. Reprezentanții BNR subliniază cu fiecare ocazie că dezinflația înseamnă doar o reducere a ritmului de creștere al prețurilor, dar natura umană învinge. Nu mai procesăm informația și preferăm să sărbătorim o reducere a prețurilor care nu va avea loc.
Problema legată de procesul de dezinflație derivă din modul în care se calculează acest indicator (n.r. rata inflației). Inflația este un indicator care se calculează prin raportarea la o bază aflată în continuă schimbare. Rata inflației calculată în februarie va avea o bază diferită față de cea calculată în luna ianuarie. Practic, este posibil să existe creșteri similare de prețuri în două luni consecutive, dar pentru că se utilizează baze diferite, ratele inflației nu vor avea valori egale.
Cum ne păcălește dezinflația
Să luăm un exemplu pentru a înțelege de ce ne păcălește dezinflația.
În 2021, o pâine costa 5 lei. În 2022, inflația de 15% a însemnat creșterea prețului pâinii la 5,75 lei.
5 lei + 15% *5 lei = 5,75 lei
Guvernatorul Băncii Naționale a României ne-a anunțat că în 2023 inflația va coborî la 7%. Aceasta ar însemna că va fi cu 8% mai mică decât rata inflației din 2022. Prețul pâinii nu va scădea însă în 2023 pentru că inflația de 7% este estimată prin raportarea la prețurile din anul 2022. Această bază de raportare este formată din prețurile anului 2021 și inflația din 2022.
În exemplul nostru, creșterea de prețuri de 7% (inflația estimată de BNR) se va aplica la prețul final din 2022. Ca urmare, vom avea:
5,75+ 5,75 *7% = 6,1525 lei
Scăderea inflației sau dezinflația nu înseamnă că pâinea se va ieftini. Aceasta, ca și alte produse, va continua să se scumpească, doar că într-un ritm mai încet. Noi vom sărbători succesul BNR, în timp ce banii noștri își vor pierde puterea de cumpărare.