Categorii
Extern

Extinderea OPEC+ slăbește cartelul

Săptămâna trecută, OPEC+ și-a anunțat extinderea, prin includerea Braziliei. De asemenea, au fost anunțate noi tăieri voluntare ale nivelurilor de producție. Organizația a ajuns extrem de mare și implementarea măsurilor devine tot mai complicată. Într-un cartel cu mulți membri, șansele încălcării înțelegerilor cresc. Probabil, relevanța cartelului pe piața petrolului va scădea în anii viitori.

Extinderea OPEC+ (The Organization of the Petroleum Exporting Countries) slăbește cartelul și capacitatea sa de a influența prețul pieței. Știrea săptămânii trecute este faptul că Brazilia, al șaselea producător mondial de petrol, se va alătura OPEC+ începând cu luna ianuarie 2024. A doua parte a știrii este legată de faptul că OPEC+ a decis din nou să reducă producția zilnică din statele  membre. Partea interesantă a anunțului este că decizia se bazează pe tăieri voluntare. Fiecare stat membru a decis cât să taie din producția sa. Prețul pentru un baril Brent a scăzut sub $78 (6 decembrie 2024), deci piața nu se așteaptă ca toate țările să respecte înțelegerea.

Desigur, OPEC+ este forma extinsă a organizației și deciziile din cadrul acestei structuri sunt mai puțin stricte. Cu toate acestea, rezultatele reuniunii de săptămâna trecută confirmă o slăbire a forței organizației. Pe măsură ce extinderea acesteia va continua, ne putem aștepta la tot mai multe fisuri și decizii care nu vor fi implementate.

Un cartel supradimensionat este greu de coordonat

Un cartel poate funcționa în mod optim doar dacă are puțin membri și controlează o parte suficient de mare din piața totală. OPEC controlează peste 70% din rezervele globale, dar nu și din producția propriu-zisă. Într-un cartel de mari dimensiuni șansele ca unul din producători să încalce înțelegerile sunt mai mari. Astfel, când trendul pentru prețul barilului Brent este descrescător,  OPEC+ poate decide reducerea cotelor de producție. Cu toate acestea, unele țări membre ar putea fi mulțumite de prețul existent și ar putea să nu se conformeze la decizie.

De exemplu, este posibil ca Rusia (parte a OPEC+) să încerce să-și depășească plafonul pentru a-și asigura accesul la capital. Șansele ca această țară să trădeze deciziile organizației au crescut pe fondul sancțiunilor internaționale, impuse după invadarea Ucrainei.

Creșterea organizației și situația Rusiei fac improbabilă întoarcerea barilului la peste 100 de dolari, cel puțin în perioada următoare. Este mai probabil ca prețul să-și continue declinul în prima parte a lui 2024.

Prețurile prea scăzute ar putea reda forță cartelului

Riscurile ca țările OPEC+ să trădeze înțelegerile se reduc de la anumite praguri ale prețului. Astfel, o scădere a prețului petrolului sub costul de producție al unor producători, ar putea determina o schimbare de atitudine.  La aceste prețuri, mulți și-ar diminua producția în mod voluntar, pentru a reduce pierderile. Aceștia ar putea fi interesați de acțiuni în forță, prin care să determine creșterea prețului.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *