Guvernul României forțează declanșarea crizei economice prin majorările succesive ale salariului minim brut. Pe 1 ianuarie 2023, salariul minim brut a crescut de la 2550 de lei la 3000 de lei. Au trecut opt luni de zile și Guvernul intenționează să-l majoreze din nou cu 10%, până la nivelul de 3300 de lei. Și majorările nu se opresc aici. De la 1 ianuarie 2024, salariul minim brut va crește la 3750 de lei. Procentual, vorbim de o creștere de 25% în patru luni (3750/3000, ianuarie 2024 față de septembrie 2023) și de 47,06% în 13 luni (3750/2550 ianuarie 2024, față de decembrie 2022).
Creșterea este una enormă. Foarte multe firme vor fi forțate să se închidă sau să-și reducă echipa de angajați. În mod obligatoriu, oferta de pe piață se va restrânge și criza se va oficializa. Această majorare salarială va fi transferată în întregime în prețurile de vânzare, deci cererea va scădea.
Măsura va afecta toate firmele care operează pe piață. Firmele străine, prezente pe piața românească, vor constata că, în condițiile unui curs euro-leu suspect de stabil, costurile cu forța de muncă le-au crescut cu aproape 50%. O creștere mai mare decât cea din alte țări europene. Cum cursul euro leu a fost stabil, creșterea este una cu mult peste inflația din Zona Euro. A crescut productivitatea atât de mult? În mod sigur nu. Multe dintre aceste firme vor lua în considerare să-și mute o parte din activitate din România.
În mod obișnuit, creșterea anormală a salariilor ne-ar semnala faptul că BNR va fi forțată să lase leul din brațe. Este greu de crezut că pragul de 5 lei mai are viață lungă. Riscul să înceapă un fenomen de migrație a capitalului tehnic este prea mare pentru a mai fi ignorat. Să nu uităm și de al doilea risc. Pe măsură ce prețurile interne cresc, importurile devin tot mai competitive, fapt care va degrada mediul de afaceri autohton.
De ce majorează Guvernul salariul minim brut?
Experții din Ministerul Finanțelor sunt conștienți de faptul că forțarea unor majorări succesive va agrava situația economică. Problema guvernanților este că suntem în deficit excesiv și singurul loc unde statul performează pe partea fiscală este colectarea taxelor și contribuțiilor asociate muncii. Măsurile de creștere a taxei pe valoare adăugată sau a altor impozite au avut mereu efecte de reducere a conformării fiscale. O majorare a TVA-ului atrage în mod automat o creștere a evaziunii fiscale. Statul are nevoie de bani și a ales să forțeze colectarea suplimentară prin majorarea salariilor minime. Problema este că, majorarea este enormă și trebuie să ne așteptăm la o explozie a șomajului și la amplificarea problemelor economice din România.
Ce mesaj transmitem investitorilor?
O țară în care Guvernul crește salariile minime la câteva luni este una instabilă economic. Investitorii potențiali nu au cum să facă estimări privind evoluția și perspectivele investițiilor. Investițiile în industria românească se vor restrânge până la stabilizarea politicilor salariale. În următorii doi trei ani este puțin probabil să vedem proiecte noi, care să înceapă de la zero. Nicio companie serioasă nu poate lua în calcul să dezvolte un proiect nou, într-o țară în care cursul de schimb este inexplicabil de stabil și salariile cresc cu 47% în doar câteva luni. Într-o asemenea țară, estimarea costurilor variabile devine imposibilă chiar și pe termen mediu, dacă nu chiar scurt.