Impozitarea dividendelor nu este anti-business pentru că nu împiedică dezvoltarea afacerilor. Creșterea impozitelor aplicate pe dividende nu afectează capacitatea de funcționare a întreprinderilor. Impozitul majorat la 10% afectează direct interesele acționarilor care încasează dividende, dar nu au impact negativ propriu-zis asupra firmelor. În realitate, creșterea taxelor pe profitul distribuit (dividende) încurajează reinvestirea acestuia în companie. În acest fel, are loc accelerarea procesului de capitalizare a companiei. Asociații retrag mai puțin capital și firmele se pot folosi de profitul nedistribuit pentru a se dezvolta.
Măsura îi afectează pe antreprenorii care din motive de optimizare fiscală se remunerează prin profit. În principiu, veniturile tuturor celor care se bazează pe dividende vor cunoaște o ușoară scădere. Modelul de afaceri în care acționarii au salarii mici și veniturile reale se bazează pe profitul distribuit va deveni mai puțin atractiv. Impozitarea capitalului se realizează la un nivel care este încă mult sub cel al muncii, deci nu există riscul ca modelul să fie abandonat.
Din punct de vedere economic, creșterea impozitului pe dividende va contribui la capitalizarea firmelor. Acest lucru este de dorit pentru economie, dar nu rezolvă problema de moment a Guvernului. Statul român urmărește să-și crească încasările bugetare. Experții financiari din Guvern au făcut un calcul strict contabil și au concluzionat că majorarea impozitului de la 8% la 10% va aduce un plus de venituri bugetare, din această categorie, de circa 25%. Eventual, au luat în calcul și un factor de corecție, bazat pe prezumția neconformării fiscale și a schimbării comportamentelor de business. Chiar și așa se așteaptă un spor de 15-20% la veniturile de acest tip.
În realitate, în urma majorării de taxe, multe Adunări Generale vor decide reducerea profitului redistribuit și există riscul real ca încasările din acest tip de impozite să fie mai scăzute.
Coborârea pragului la microîntreprinderi are efecte similare
Toate aceste lucruri sunt valabile și pentru coborârea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi. Am mai scris pe această temă, impozitul pe cifra de afaceri descurajează capitalizarea firmelor. Impozitul pe profit îi obligă pe antreprenori să caute soluții de optimizare fiscală. Dacă vor să-și maximizeze beneficiile, aceștia vor reinvesti cât mai mult în firmă și îi vor crește valoarea de piață. Ei vor pierde pe moment, dar valoarea activelor deținute va crește.