În IT este party ca în 2007, multe firme locale comportându-se de parcă ar fi imune la inevitabila recesiune globală. Acestea au început o campanie de angajări, fără să fie îngrijorate de evoluțiile de pe piața internațională.
Există numeroase semnale pe piața externă care ar trebui să alarmeze firmele locale. Multinaționale precum Amazon, Meta și Twitter au început restructurări masive de personal, după ce au raportat cifre dezamăgitoare pentru trimestrul trei. Scopul restructurărilor este ajustarea la noile condiții de piață. Practic, pentru satisfacerea unei cereri mai scăzute, personalul acestor firme este supradimensionat.
Este greu de înțeles pe ce anume se bazează firmele românești când continuă să facă angajări. Se vorbește despre un necesar de 600 de mii de angajați noi în industrie. Nu reușim să înțelegem pe ce se bazează această cifră fantezistă. În august 2022, conform INS (p. 79), în IT lucrau 136 200 de salariați. Este evident că deficitul de 600 de mii de salariați este o exagerare care nu este susținută de realitate. Probabil, firmele au crescut extrem de repede și se așteaptă ca acest trend să se mențină.
În IT se petrece ca în 2007
În ultimele luni, firmele IT din întreaga lume au început să-și ajusteze costurile, dar antreprenorii români nu sunt preocupați de aceste aspecte. Managerii nu par să aibă amintiri din 2007. La momentul respectiv, în timp ce lumea era cuprinsă de criza imobiliară, premierul ne asigura că efectele nu vor fi resimțite în țara noastră. Aprecierea acestuia a fost atât de greșită încât a devenit una de referință în mentalul colectiv. Ca și în 2007, managerii nu par să perceapă apropierea crizei și continuă nestingheriți planurile de expansiune.
IT-ul românesc este o industrie de lohn
Sectorul de IT românesc este unul preponderent de lohn, care produce intensiv pentru marile corporații internaționale. Din păcate, industria românească pare să-și subestimeze dependența de companiile din mediul extern. Restructurările din firmele multinaționale vor continua și, în fazele următoare, vor fi anulate sau renegociate multe din contractele cu subcontractorii, inclusiv cei din România. Efectul va fi unul de redimensionare forțată a forței de muncă locale.
Bonus: Urmează concedierile în industria crypto
Reducerea necesarului de programatori va fi accentuată de prăbușirea pieței crypto. În ultimele luni au dispărut sute de crypto-monede alternative. Evident, fiecare faliment atrage concedierea echipei de suport IT. Piața încă nu a ajuns la pragul de jos și, în lunile următoare, pe măsură ce multe proiecte vor dispărea, ne putem aștepta ca presiunile de pe piața muncii să crească. Acest lucru va determina o scădere a pretențiilor financiare la angajare în țările vestice. Companiile IT de pe aceste piețe vor profita de ocazie pentru a-și concentra operațiunile. Efectul următor va fi o reducere a contractelor atribuite partenerilor externi și, în timp, concedieri în aceste țări.
Industria IT din România a turat motoarele și se îndreptă cu încredere spre hotărât spre zid. Vor urma blocaje, restrângeri brutale de activitate și falimente.