Inflația de 2% nu este una optimă, deși această idee a fost promovată cu insistență de către băncile centrale ale lumii. Ținta de inflație de 2% a fost enunțată atât de des și cu atât de multă convingere, de către reprezentanții băncilor centrale, încât s-a creat iluzia că are fundamente științifice. În realitate, mitul inflației de 2% a pornit de la o banală declarație televizată și a fost adoptat de bănci pentru că este convenabil. O inflație de 2% este suficient de mare pentru a stimula creșterea economică fără ca populația să sesizeze pierderea puterii de cumpărare.
Acest mit, întreținut și alimentat de către băncile centrale, își are originea într-un interviu televizat din Noua Zeelandă. În anii 1980, economia din acea țară a trecut printr-o perioadă cu inflație de două cifre. În 1988, a fost reușită reducerea indicatorului sub 10% și ministrul de finanțe, Roger Douglas, a fost întrebat, într-un interviu televizat, care este obiectivul urmărit. El a declarat că ideal ar fi ca rata inflației să fie între 0 și 1%. Plecând de la această țintă și luând în calcul eroarea bias care apare frecvent în estimările de cost ale populației, Banca Centrală a Noii Zeelande a obținut un prag superior de 1,75%, pe care l-a rotunjit la 2%. Procentul țintă a fost adoptat ulterior de Banca Centrală a Canadei și, ulterior, a fost preluat în restul țărilor occidentale.
Este mitul periculos?
În general, ținta de inflație de 2% a avut efecte benefice pentru că s-a constituit într-o bază de raportare pentru băncile centrale. O rată a inflației de 2% este un obiectiv mai ușor de realizat, care a lăsat instituțiilor centrale mai mult spațiu de manevră. Acestea au putut să majoreze masa monetară pentru a stimula creșterea economică.
Mitul are însă o anumită doză de toxicitate. Promovarea țintei drept un ideal a făcut ca oamenii să creadă că o inflație de 2% este normală, ideală și că nu are un impact asupra puterii de cumpărare a banilor. Acest fapt este departe de adevăr.
Ținta nu este o problemă, atât timp cât băncile centrale sunt orientate spre a reduce inflația spre zero. Când acestea vor să atingă o situație de echilibru perfect, la nivelul de 2%, situația este diferită. Am văzut cât de periculoasă este urmărirea atingerii unei inflații de 2% în perioada recentă, când s-a emis monedă fără discernământ. Banii ieftini au fost direcționați spre bula crypto-monedelor și cea tech și economia oferea aparența stabilității, cu o inflație care nu creștea. Banii erau absorbiți de bule și tiparnițele lucrau fără pauză pentru a se ajunge la inflația de 2%. Am mai spus asta, probabil că mulți bancheri centrali au început să creadă în ipoteza unui keynesism funcțional. Imediat ce bulele s-au spart, banii au revenit pe piață și inflația a scăpat de sub control.
Inflația de 2% erodează puterea de cumpărare
Pentru actorii de pe piață inflația care este stimulată să ajungă la 2% nu este un lucru pozitiv. Chiar dacă aceasta pare nesemnificativă, ea erodează constant puterea de cumpărare. Să luăm ca exemplu, efectele unei inflații de 2%, constantă pe o perioadă de trei ani. În cele ce urmează vom calcula pierderea de putere de cumpărare din fiecare an. Știm că:
Pc = 1/IPC
IPC = 1 + ri = 1+0,02 = 1,02
Pc = 1/1,02 = 0,9803921
unde,
- Pc – putere de cumpărare a banilor;
- IPC – indicele prețurilor de consum;
- ri – rata inflației.
Deci inflația de 2% dintr-un an determină reducerea puterii de cumpărare cu 1,96%. Dacă inflația e 2% și în al doilea an, atunci avem:
Pc = 0,9803921/1,02 = 0,9611687 (anul 2)
După doi ani de zile cu inflație de 2%, puterea de cumpărare a unei unități monetare se reduce cu 3,88%.
Pc = 0,9611687/1,02 = 0,9423222 (anul 3)
După trei ani de zile cu inflație de 2%, puterea de cumpărare a unei unități monetare se reduce cu 5,77%.
Politica monetară care a transformat în obiectiv suprem inflația de 2% nu reprezintă situația ideală pentru actorii de pe piață. Un salariat va asista neputincios la modul în care politica monetară anunțată drept optimă îi va diminua puterea de cumpărare.
Un răspuns la “Inflația de 2% nu este optimă”
[…] extrem de pervers. Aceasta este suportabilă, atât timp cât este la un nivel scăzut (cum ar fi până în 2%) și salariile angajaților cresc mai rapid, pe baza îmbunătățirii productivității. Când […]