Inflația nu poate combate criza decât pe termen extrem de scurt. Înăsprirea politicii monetare determină falimentul firmelor cu probleme și creșterea șomajului, așa că mulți consideră că inflația este răul preferabil. Unii chiar le solicită băncilor centrale să pivoteze de la politica de restrângere a masei monetare. Banii ieftini nu pot însă opri declinul de pe piețe. Va urma o aterizare dură pentru economia mondială.
Probabil, mulți dintre cei care cer schimbarea politicii monetare sunt direct interesați de păstrarea unei aparențe de funcționalitate economică. Au nevoie de bani ieftini pentru a-și ține afacerile pe linia de plutire sau sunt interesați să-și lichideze în condiții avantajoase diverse plasamente. Alții sunt sufocați de ratele bancare și au nevoie de un colac de salvare.
Problemele economice nu pot fi rezolvate cu bani ieftini
Criza economică spre care ne îndreptăm este generată de probleme structurale care ar fi trebuit rezolvate la ultimul eveniment similar. În anii care au urmat după criza subprime din 2007, băncile centrale ale lumii au apelat la bani ieftini pentru a rezolva problemele economice. Această strategie nu a funcționat și statele lumii au adunat datorii care au ajuns la niveluri istorice. Cantitatea de bani de pe piață a crescut atât de mult încât inflația nu mai putea să fie ascunsă.
Inflația este un fenomen economic extrem de pervers. Aceasta este suportabilă, atât timp cât este la un nivel scăzut (cum ar fi până în 2%) și salariile angajaților cresc mai rapid, pe baza îmbunătățirii productivității. Când inflația scapă de sub control și sindicatele încep să ceară majorări de salarii, banii ieftini nu mai pot acoperi problemele. Economia se angrenează într-o spirală inflaționistă și utilizarea banilor ieftini nu face decât să agraveze situația. Din această cauză, doar o recesiune poate opri acest fenomen. Creșterea ratei șomajului este necesară pentru a stopa solicitările de majorări salariale, deci rata inflației. Chiar dacă nu ne place această realitate, fără o creștere a ratei șomajului ieșirea din spirala inflaționistă este improbabilă.
Dilema este falsă
Dilema inflație sau șomaj este una pe termen scurt. Economia nu poate funcționa în parametri actuali cu o inflație care rămâne în creștere. În final, firmele vor începe să falimenteze și oamenii vor fi într-o situație mai rea decât în prezent. Aceștia se vor confrunta nu doar cu lipsa veniturilor ci și cu o piață în care economiile lor nu vor mai valora foarte mult. Cei care solicită continuarea politicii banilor ieftini refuză să vadă tabloul de ansamblu. Continuarea petrecerii financiare a banilor ieftini nu este sustenabilă.