Categorii
Opinii

O altă perspectivă a achiziției Twitter

Anunțul preluării Twitter de către Elon Musk a luat prin surprindere piețele. Fanii antreprenorului au luat de bun scenariul că acesta intenționează să salveze discursul liber și au sărbătorit tranzacția. La începutul lunii iulie, miliardarul a anunțat că intenționează să renunțe la achiziție.

O altă perspectivă a achiziției Twitter ar putea fi identificată în faptul că averea lui Elon Musk este legată de Tesla. Teoretic, el este cel mai bogat om din lume, dar practic averea sa există doar pe hârtie și depinde de evaluarea companiei. Producătorul auto este listat public și Elon deține peste 20% din acțiuni.

Tesla a depășit în noiembrie 2021 și, din nou, în aprilie 2022 borna de $1 trilion. Evaluarea este surprinzătoare pentru că producția anuală de autovehicule este de 10 ori mai mică decât a unor producători precum Toyota sau Volkswagen.

Intenția lui Elon de a cumpăra Twitter a fost anunțată în aprilie, când evaluarea Tesla se apropia de $1 trilion. La momentul respectiv, capitalizarea Tesla reprezenta undeva între 45% și 50% din întreaga piață auto. Era clar supraevaluată, chiar dacă fanii ei extremiști consideră că valoarea este justificată pentru că Tesla nu ar fi o companie auto, ci una de tehnologie. Oricum, o evaluare de peste $1 trilion era  momentul ideal pentru orice acționar să-și monetizeze acțiunile din portofoliu. Doar că, Musk nu este orice acționar. El este imaginea companiei și dacă ar vrea să-și vândă un număr semnificativ de acțiuni, pentru a-și securiza averea reală, nu ar putea să o facă fără ca evaluarea Tesla să se prăbușească.

Sceneta Twitter l-a ajutat pe Musk să-și monetizeze averea

Elon a făcut oferta de achiziție pentru Twitter la un preț de $54,20 per acțiune, cu 38% mai mult decât cotația bursieră din data de 1 aprilie. Astfel, s-a asigurat că va crește probabilitatea acceptării ofertei. La finalul lunii aprilie, Consiliul de Administrație al Twitter a acceptat. În zilele următoare, antreprenorul a început să adune banii pentru achiziție. Niciun miliardar nu stă cu banii lichizi la dispoziție, așa că acesta a vândut acțiuni Tesla în valoare de $8,5 miliarde. Și compania nu s-a prăbușit pe bursă, pentru că majoritatea acționarilor au crezut că vinde cu scopul de a cumpăra Twitter. Vânzarea a început când acțiunile erau cotate la peste $1000 și au continuat până la circa $900. Această schemă a facilitat monetizarea parțială a unei averi care pe hârtie este imensă.

Ce riscuri presupune tranzacția

Conform înțelegerii dintre Musk și Twitter, în cazul în care tranzacția nu se finalizează din cauza uneia dintre părți, aceasta trebuie să îi achite celeilalte o amendă de $1 miliard. Desigur, nu ne așteptăm ca amenda să fie plătită direct și probabil că vor urma ani de procese. Nu ar fi de mirare ca, la final, suma să fie redusă sau anulată. Poate că unii judecători vor accepta motivația lui Musk, legată de procentul de boți în totalul conturilor.

Miliardarul a făcut oferta de achiziție a Twitter într-un moment în care acțiunile Tesla erau cotate la peste $1.000. La finalul lunii mai, acțiunile Tesla se tranzacționau la doar $628 și Elon ar fi putut să răscumpere toate acțiunile vândute, să plătească amenda specificată în tranzacție și să rămână în cont cu un câștig de peste $2 miliarde.

Achiziția urma să aibă loc la un preț de $54,20/acțiune, dar săptămâna trecută acțiunile Twitter erau cotate la doar $36,81. Finalizarea tranzacției, în condițiile agreate inițial, ar presupune achitarea unui preț final cu circa $14 miliarde peste cel al pieței. Pierderea ar fi mult mai mare decât miliardul pus drept garanție pentru tranzacție.

Tranzacția are și rol de perdea de fum

Trebuie să remarcăm și faptul că anunțul achiziției și cel al abandonării au avut loc în aprilie și în iulie. În lunile acestea, acționarii Tesla ar fi trebuit să analizeze rezultatele firmei din primele două trimestre. Atenția celor mai mulți dintre ei a fost distrasă de zgomotul de fond al achiziției Twitter.

Este clar că șaga Twitter a fost o nouă perdea de fum, orchestrată de miliardar. Acesta a mutat atenția de la rezultatele Tesla și, în plus, și–a monetizat $8,5 miliarde din avere.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *