Categorii
Intern

Pandemia COVID-19 dezindustrializează România

Pandemia COVID19 grăbește procesul de dezindustrializare din România. Cu o industrie care este intensivă în muncă și slab capitalizată, România nu va putea concura fabricile din vest pe măsură ce acestea își vor crește gradul de automatizare și de robotizare.

Pandemia COVID-19 dezindustrializează România accelerând un proces care altfel s-ar fi întins pe zeci de ani. România a înregistrat în 2020 a doua cea mai mare scădere industrială din Uniunea Europeană. După deschiderea economiei a existat o tendință de revenire a producției industriale, dar apoi s-a reinstalat trendul de scădere.

Pandemia, reducerea cererii și restricțiile sociale au determinat foarte multe companii să caute soluții pentru a ieși din impas. Unele au accelerat procesul de automatizare și de robotizare a unităților de producție. Acestea încearcă să-și reducă la maximum dependența de factorul uman. Trei elemente au determinat grăbirea procesului de automatizare în fabricile din occident: problemele legate de administrare a personalului uman în condițiile contagiunii, nivelurile record de capitalizare ale companiilor vestice și necesitatea reducerii costurilor de producție.

Piața ne-a transmis semnale foarte clare că se caută soluții pentru o scădere a dependenței de resursele umane. La începutul verii lui 2020, când în țările lumii apăreau relaxări ale restricțiilor, firmele din industrie au început să anunțe disponibilizări și restrângeri de activitate. Este adevărat că reducerile de personal sunt legate și de scăderea temporară a cererii pentru produse și servicii, dar aceasta nu este singura explicație. Disponibilizările din companii solide, lideri pe piețele lor sunt un indicator puternic al creșterii tendinței de automatizare și robotizare.

Pe măsură ce țările vestice își vor automatiza și robotiza fabricile, atractivitatea României, ca țară cu forță de mână relativ ieftină, va scădea. Lipsa de competitivitate a fabricilor de aici va determina reducerea cererii pentru produsele lor și inevitabil, în lipsa investițiilor, restrângerea nivelului de activitate. Majoritatea firmelor industriale românești sunt intensive în muncă și nu în capital. Cu alte cuvinte,  gradul lor de automatizare și robotizare este extrem de scăzut.

Pandemia COVID-19 dezindustrializează România și ne evidențiază fragilitatea economiei

Pandemia COVID-19 ne-a arătat fragilitatea unui sistem de producție bazat pe resursele umane din alte țări. Acest sistem s-a dovedit dependent de funcționarea normală a comerțului mondial. Închiderea economiilor ne-a arătat că unitățile de producție din țările dezvoltate sunt dependente de furnizorii din Asia. Reducerea activității de transport a dus la sugrumarea activității de producție din occident. Multe companii au învățat o lecție și este de așteptat să-și automatizeze producția industrială.

Creșterea automatizării proceselor de producție și robotizării fabricilor va determina întoarcerea acestor în țările occidentale. Ani întregi unitățile de producție s-au mutat în țările cu forță de muncă abundentă pentru a costurile scăzute de producție. Acum va avea loc un flux invers, de revenire a industriei în țările dezvoltate.

De Gabriel

Sunt un economist care scrie pe platforma Inițiativa Privată în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile care abundă în articolele mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *