Categorii
Piața internă

Pandemia COVID19 grăbește dezindustrializarea României

Pandemia COVID19 grăbește procesul de dezindustrializare din România. Cu o industrie care este intensivă în muncă și slab capitalizată, România nu va putea concura fabricile din vest pe măsură ce acestea își vor crește gradul de automatizare și de robotizare.

România a înregistrat în 2020 a doua cea mai mare scădere industrială din Uniunea Europeană. După deschiderea economiei a apărut o tendință de revenire a producției industriale, dar până spre finalul anului trendul de scădere general s-a păstrat.

Pandemia, reducerea cererii și restricțiile sociale au determinat foarte multe companii să caute soluții pentru a ieși din impas. Multe dintre acestea au accelerat procesul de automatizare și de robotizare a unităților de producție, pentru a reduce la maximum dependența de factorul uman. Trei elemente au determinat grăbirea procesului de automatizare în fabricile din occident: problemele legate de administrare a personalului uman în condițiile contagiunii, nivelurile record de capitalizare ale companiilor vestice și necesitatea reducerii costurilor de producție.

Piața ne-a transmis semnale foarte clare că se caută soluții pentru o scădere a dependenței de resursele umane. La începutul verii lui 2020, când în țările lumii apăreau relaxări ale restricțiilor, firmele din industrie au început să anunțe disponibilizări și restrângeri de activitate. Este adevărat că reducerile de personal sunt legate și de scăderea temporară a cererii pentru produse și servicii, dar aceasta nu este singura explicație. Disponibilizările din companii solide, lideri pe piețele lor sunt un indicator puternic al creșterii tendinței de automatizare și robotizare.

Pe măsură ce țările vestice își vor automatiza și robotiza fabricile, atractivitatea României, ca țară cu forță de mână relativ ieftină, va scădea. Lipsa de competitivitate a fabricilor de aici va determina reducerea cererii pentru produsele lor și inevitabil, în lipsa investițiilor, restrângerea nivelului de activitate. Din păcate, majoritatea firmelor din industria României sunt intensive în muncă și nu în capital, deci gradul lor de automatizare și robotizare este extrem de scăzut.

Pandemia COVID19 nu ne-a arătat doar fragilitatea unui sistem de producție bazat pe resursele umane ci și nivelul fără precedent al relațiilor comerciale dintre țările lumii. Închiderea economiilor ne-a arătat că unitățile de producție din țările dezvoltate sunt dependente de furnizorii din Asia. Reducerea activității de transport a dus la sugrumarea activității de producție din occident. Din această situație multe companii au învățat o lecție și este de așteptat ca în lumea producției industriale automatizate acestea să încerce să-și mute

Creșterea gradului de automatizare și de robotizare a fabricilor proceselor de producție va determina o mutare a acestor spre țările occidentale. Practic, după zeci de ani în care unitățile de producție s-au mutat în țările cu forță de muncă abundentă pentru a beneficia de costurile scăzute de producție, acum va avea loc o circulație inversă, de revenire a industriei în țările dezvoltate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.