Categorii
Extern

Prohodul muncii remote este prematur

Pe fondul recesiunii, companii din întreaga lume au început să-și reducă schema de personal. Una din metodele utilizate pentru atingerea acestui obiectiv constă în reintroducerea obligativității muncii la birou. Angajații sunt puși în fața a două opțiuni: întoarcerea la birou sau renunțarea la locul de muncă. Evident, unii angajați renunță la locurile de muncă, ajutând astfel companiile să se restructureze. Desființarea unor locuri de muncă remote nu este însă un trend pe termen lung. Relansarea economiei va readuce în prim plan munca remote și pe cea hibrid.

Prohodul muncii remote este prematur, chiar dacă mulți specialiști par siguri pe ei atunci când anunță dispariția acestui regim de lucru. Știrile în care suntem informați că marile companii îi cheamă pe angajați înapoi la birou au devenit tot mai frecvente și mulți par să considere că acesta este un trend permanent pe piață. Administratorii spațiilor de birouri s-au grăbit să confirme trendul și să anunțe o revenire la modelele clasice de muncă. Subiectivismul lor este ușor de înțeles, au birouri pe care nu au reușit să le închirieze în ultimii ani.

Argumentele în favoarea acestui trend sunt însă extrem de slabe. Conjunctura de moment nu trebuie confundată cu un trend solid. Cele mai importante economii ale lumii alunecă în recesiune și companiile sunt forțate să se restructureze. De cel puțin un an, acestea se străduiesc să își ajusteze forța de muncă la necesarul din prezent. Solicitările de întoarcere la birourile fizice sunt o parte componentă a strategiilor de restructurare. Firmele pot verifica relativ ușor care angajați sunt dispuși să facă eforturi pentru a-și salva locurile de muncă. Probabil, cei care opun rezistență nu sunt considerați potriviți pentru mediul corporatist, fapt care grăbește concedierea lor. Practic, multe firme pun presiune pe angajații remote pentru a-și reduce schemele de personal.

Efectul imediat al acestor strategii corporatiste a fost apariția pe piață a unui trend de restrângere a muncii remote. Pe termen mediu, acest trend se va atenua. Companiile vor finaliza restructurarea și vor căuta alte metode de optimizare a costurilor. De exemplu, acestea ar putea lua în considerare reducerea spațiilor de birouri. În acest scenariu, ele vor fi motivate să promoveze munca hibridă. Astfel, ele își vor putea optimiza numărul de angajați raportat la suprafața de birouri deținută sau închiriată.

Relansarea economiei va readuce munca remote în prim-plan

Pe termen lung, relansarea economiilor va determina o inversare profundă a trendului. Imediat ce economia mondială își va reveni și va începe să crească, vor începe să apară noi start-up-uri. Acestea vor intra în competiție cu marile firme pentru a atrage capital uman de pe piață. Ele nu vor avea posibilitatea să concureze prin nivelul salariilor și stabilitatea poziției și vor încerca să atragă angajați prin oferirea altor avantaje, precum flexibilitatea programului de lucru și posibilitatea de a progresa în carieră.

La multe companii, finalizarea proceselor de restructurare va fi urmată de o flexibilizare a poziției față de munca remote și cea hibrid. Companiile vor permite aceste forme de muncă pentru angajații valoroși și extrem de greu de înlocuit.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *