Categorii
Scurte

PSD analizează reducerea impozitării muncii

PSD analizează reducerea impozitării muncii, deși nu cu mult timp în urmă a sancționat salariații cu contracte part time. Acum, același partid, anunță pe surse că, până în 2030, intenționează să reducă taxarea muncii cu 15%. Faptul că unul din partidele care a introdus supra taxarea muncii vrea acum reducerea contribuțiilor este oarecum ironic. În principiu, taxarea muncii cuprinde contribuțiile de asigurări sociale, contribuțiile de asigurări sociale de sănătate și impozitul pe venit.

Ce probleme pot fi identificate în propunerea PSD

Propunerea de reformă a apărut pe surse și nu există foarte multe informații legate de viziunea din spatele ei. Putem identifica cu ușurință două probleme legate de aceasta.

În primul rând, în strategie se vorbește despre reducerea contribuțiilor de la nivelul de 47,5% din salariul brut. Acesta nu este însă unul real, contribuțiile totale din salariul brut fiind în cuantum de 41,5%. Prezumpția noastră este că prinși în elaborarea strategiei, specialiștii din cadrul partidului au adunat CAS-ul (25%), CASS-ul (10%), impozitul pe venit (10%) și contribuția asiguratorie pentru muncă (2,25%). Evident, nu au ținut cont de faptul că primele două se aplică la salariul brut, impozitul este aferent venitului impozabil și CAM-ul este plătit de angajator.

În al doilea rând, în propunere nu se specifică dacă este vorba de o reducere de 15% din nivelul salariul brut sau din nivelul taxelor. Reducerea contribuțiilor de la 41,5% la 26,5% ar fi admirabilă și ar da un impuls excepțional economiei, dar nu există suficient spațiu bugetar pentru a fi realizată. Cel mai probabil se urmărește o reducere cu 15% a totalului contribuțiilor.

Care va fi noul nivel al contribuțiilor

Rămânem la ideea că nivelul contribuțiilor va fi redus cu 15% și ne întoarcem la prima problemă. Ce anume va fi redus cu 15%? Contribuțiile de 47,5% care nu există în realitate sau cele reale, de 41,5%? Să analizăm ambele variante.

Prima variantă presupune o reducere de 15% din procentul de 47,5% dat pe surse ca reper. Reducerea cu 15% a contribuțiilor de 47,5% ar duce la un nivel nou de 40,375%. Dacă ținem cont de faptul că, în realitate, nivelul de taxare este de 41,5%, ar fi vorba despre o reducere nesemnificativă, cu 1,125%.

A doua variantă ar fi o reducere de 15% din procentul real de 41,5%. În acest caz, noul nivel al contribuțiilor din salariul brut va fi 35,275%. Nivelul este puțin mai ridicat decât cel de 35%, plătit în prezent de programatori și, dacă s-ar ajunge la el, ar permite eliminarea inechităților fiscale.

Proiectul reprezintă o nouă oportunitate de reformă fiscală

În prezent, nu este foarte clar ce intenționează să facă partidul de guvernare. Cu toate acestea, orice proiect de reformă a taxării muncii ar trebui să aibă printre obiectivele principale și necesitatea eliminării facilităților fiscale. Termenul de aplicare al măsurii este 2030, când expiră ordonanța prin care constructorii au primit facilități fiscale. Ar fi foarte bine ca, până atunci, să se adopte un regim fiscal uniform. În 2030 ar trebui să nu mai vorbim despre categorii profesionale privilegiate. Economia nu depinde doar de programatori și constructori și nu este normală favorizarea lor.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *