Categorii
Opinii

Rabla pentru electrocasnice sau cum să scapi de produsele greu vandabile

În teorie, prin programul „Rabla pentru electrocasnice” se urmărește înlocuirea echipamentelor învechite și scăderea consumului de electricitate, dar în practică pare că acesta s-a transformat într-un instrument prin care firmele sunt ajutate să scape de produse greu vandabile.

Privit prin prisma a ce-și propune programul „Rabla pentru electrocasnice” este unul care ar trebui să aibă efecte pozitive în societate. Reciclarea echipamentelor învechite, cu consum mare de electricitate și achiziția de echipamente noi ar trebui să aibă un efect care să se sesizeze imediat în consumul național de electricitate.

Din păcate, programul este foarte bun în special la nivel de intenție. Prin implementare, programul reușește să rateze parțial o parte din obiectivele asumate. Da, mulți indivizi își schimbă echipamentele electrocasnice, dar, oferta disponibilă în cadrul programului este atât de ciudată încât nu suntem convinși că se reușește atingerea obiectivelor acestuia.

În acest punct, programul eșuează. Reclasificarea claselor energetice și strategia magazinelor de a-și vinde produsele greu vandabile a dus la situații absurde. De exemplu, cei care s-au înscris anul acesta pentru achiziția de mașini de spălat au constatat că în oferta magazinelor erau disponibile mașini de spălat cu capacitate de cinci sau șase kilograme doar pentru clase energetice care nu se încadrau în program sau pentru mărci low cost. A existat însă o ofertă consistentă de mașini de spălat cu capacitate de șapte sau opt kg.

Mașinile de spălat rufe cu capacitate atât de mare pot satisface nevoile unei familii numeroase, a unui restaurant sau unei pensiuni, dar cele mai multe gospodării sunt suficiente cinci sau șase kilograme. Aceste mașini sunt mai scumpe și fac dificilă atingerea obiectivelor de consum energetic. În gospodăriilr mici indicatorii energetici optimi vor putea fi atinși doar prin umplerea cuvei. Prin spălările cu programe pentru jumătate de cuvă, se pierde eficiența energetică și, în unele cazuri, aceste echipamente devin consumatori mai mari decât cele cu capacitate de cinci sau șase kilograme. Nu ar fi de mirare ca, în unele cazuri, noile mașini de spălat să consume mai mult ca cele care au fost înlocuite.

Este clar că magazinele de electrocasnice au profitat de program pentru a scăpa de produsele greu vandabile și prin asta au forțat mulți clienți să se adapteze la situația de pe piață. Așa se explică și de ce unii și-au scos voucherele și echipamentele vechi la vânzare. Oferta disponibilă în magazinele specializate făcea ca achiziția să fie nerentabilă. Cei care au reușit să obțină 1-200 de lei pentru un voucher și un echipament vechi au putut folosi banii pentru a face o achiziție adaptată la nevoile gospodăriei, la un preț final mai mic decât cel pe care l-ar fi plătit în cadrul programului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.