Războiul schimbă economia României în moduri pe care încă nu le putem înțelege în profunzime. Efectele conflictului s e vor resimți în diferite zone ale economiei, pe termen mediu și lung. Putem aprecia încă de acum că vor apărea dificultăți cu aprovizionare cu mărfuri, vor crește prețurile a diferite produse și investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească într-o zonă atât de apropiată de un conflict armat. Pe de altă parte, vor apărea noi oportunități de afaceri prin prisma proximității.
Conflictul armat de la granița noastră început acum trei săptămâni creează îngrijorări semnificative privitoare la aprovizionarea cu gaz metan, materiale de construcție, produse agricole și multe alte. Este vorba în special de materiile prime și produsele care provin din Ucraina și Rusia.
Aprovizionarea cu unele produse și mărfuri devine problematică
Gazul metan era deja un produs greu accesibil în Europa. Războiul, și sancțiunile la adresa Rusiei au accentuat raritatea acestuia. Cum costul gazului metan se propagă în industrie și imobiliare ne putem aștepta să vedem efecte semnificative pe aceste piețe. Produsele se vor scumpi și costul încălzirii îi va determina pe mulți să caute locuințe cu suprafață mai redusă. Prea puțini își vor permite încălzirea unei locuințe în iarna următoare. UE a aprobat, excepțional, utilizarea de cărbune în mixtul energetic, dar încălzirea va fi problema acestei iarnă.
Prețurile la imobiliare ar trebui să scadă, pentru că România este în vecinătatea unui conflict și pentru că cererea s-a prăbușit la minimul ultimilor ani. Mulți cumpărători potențiali se gândesc serios să emigreze în Europa de Vest sau și-au amânat achiziția pentru a vedem cum va evolua piața. Chiar dacă România este în NATO și protejată de o eventuală agresiune, riscul perceput este unul ridicat. Faptul că asigurările civile nu protejează imobilele de riscul de război are un impact semnificativ asupra cererii.
Presiunea pe produsele alimentare va crește pe termen scurt și mediu. Ucraina și Rusia sunt mari furnizori în zona de cereale și semințe de floarea soarelui. Impactul major se va resimți în special anul acesta. Dacă Rusia nu poate exporta grâu pentru că este sancționată și Ucraina nu poate să-și recolteze cerealele, oferta globală va fi afectată negativ. Creșterea prețurilor va face ca la toamnă să se majoreze suprafețele cultivate cu cereale, urmând ca la anul să se regleze oferta. Pe partea de floarea soarelui situația diferă pentru că vorbim de o cultură de vară. Agricultorii din Europa pot deja să ia în calcul majorarea suprafețelor cultivate. Astfel, toamna aceasta deficitul de producție ar fi rezolvat. În plus, Uniunea Europeană poate interveni prin majorarea subvențiilor la cereale și floarea soarelui.
Pe piața muncii pot fi rezolvate probleme structurale
Majoritatea refugiaților ucraineni folosesc România ca pe o țară de tranzit și nu au de gând să rămână aici. Cu toate acestea, angajatorii care s-au plâns ani de zile că nu găsesc personal au acum ocazia să facă angajări și să-și completeze echipele. Refugiații din Ucraina au primit drept de muncă în Uniunea Europeană și angajarea lor ar fi doar o simplă formalitate. Economia era într-un ușor declin și cererea de forță de muncă începuse să se diminueze, dar angajatorii au posibilitatea acum să încerce extinderea echipelor.
Cum este afectat mediul de business din România
Războiul schimbă economia României chiar dacă țară nu are exporturi semnificative în Ucraina sau în Rusia. Pierderile din relațiile comerciale directe vor fi scăzute. Nici pe partea de importuri afacerile locale nu vor fi afectate direct în mod semnificativ. Materiile prime și produsele importate din aceste două țări pot fi aduse și de pe alte piețe. Impactul indirect este unul mai crescut. Cele două piețe sunt acum relativ izolate de comerțul global și scăderea generală a ofertei va determina majorări de prețuri pentru cumpărătorii din întreaga lume. Conflictul deschide însă posibilități de expansiune a afacerilor românești. Acestea pot lua în calcul ocuparea spațiilor lăsate libere de afacerile ucrainene și rusești.
Ce se întâmplă cu riscul de țară al României?
Chiar dacă agențiile de rating nu vor coborî scorul României, riscul perceput de investitori va crește. Începând cu acest an, companiile locale vor avea mari dificultăți în atragerea de capital. Un conflict de durată sau câștigarea acestuia de către Rusia, ca stat agresor, va agrava problema. Creșterea riscului de țară (perceput) va determina anularea sau amânarea pe termen nedefinit a multor proiecte de investiții. Investiții de tip greenfield, expansiuni sau modernizări de unități de producție vor fi amânate, anulate sau mutate în țări mai sigure. Economic, nu vom asista în mod obligatoriu de o scădere sau stagnare a PIB-ului, cât de o atenuare a ritmului de creștere.
Riscul de recesiune din România va crește
După doi ani de pandemie, situația din România și din celelalte state ale Uniunii Europene era deja extrem de gravă și riscul de recesiune crescut. Războiul a făcut ca recesiunea să devină o certitudine. Perspectiva extinderii crizei energetice în iarna următoare, criza umanitară și creșterea generală a costurilor de aprovizionare sunt toți factori care contribuie la creșterea riscului de recesiune.
Războiul schimbă economia României
Războiul va influența semnificativ economia României. De multe ori, probleme care existau deja la nivel macro vor fi puse pe seama războiului. Chiar dacă acesta se va încheia în câteva săptămâni de la declanșare, efectele vor fi resimțite pe termen lung în țările combatante și Europa. Impactul resimțit de Rusia și de Ucraina va fi diferit în funcție de longevitatea conflictului. Dacă Ucraina va fi victorioasă, statele vestice o vor ajuta să-și reconstruiască economia. Indiferent de modul în care va evolua războiul economia Rusiei va suferi. Sancțiunile dictate de țările occidentale vor fi menținute pe termen lung și economia va fi afectată în profunzime.
România poate profita de războiul din Ucraina în mai multe moduri. Se poate încerca atragerea firmelor care nu mai pot opera acolo, pot fi extinse echipele locale cu forță de muncă din Ucraina, se pot face investiții pentru acoperirea deficitelor cauzate de izolarea relativă a celor două țări etc. Cert este că economia României se va schimba în următoarele luni și se va angaja pe o traiectorie mai amplă. Perspectivele de creștere pe termen mediu și lung vor deci mai mari.