Categorii
Extern

Restrângerea masei monetare nu corectează inflația

De câteva luni trăim sub amenințarea unei inflații de durată și, în contextul sufocării pieței cu bani ieftini, acest lucru este firesc. În ultimele zile au apărut informații legate de intenția unor bănci centrale de a restrânge masa monetară dar măsura nu va avea impactul scontat în reducerea prețurilor.

Restrângerea masei monetare nu corectează inflația. Aceasta a atins vara aceasta niveluri record în majoritatea statelor lumii. Inundarea piețelor cu bani ieftini și restrângerea activității în majoritatea sectoarelor economice a dus, inevitabil, la majorarea ratei inflației. Cu toate acestea, ni se cere să stăm liniștiți pentru că totul va reveni la statusul inițial.

Este inflația tranzitorie?

În contextul acesta, din zona experților în finanțe ni se cere să stăm liniștiți pentru că inflația este doar tranzitorie. În principiu, când fac aceste afirmații, aceștia se bazează pe două elemente care au potențialul să stabilizeze piețele:

  • Expansiunea comerțului a fost generată de creșterea cererii determinată de ridicarea restricțiilor legate de COVID-19 și se va tempera în perioada următoare; După ridicarea restricțiilor oamenii și-au utilizat economiile și au început să consume agresiv, dar scăderea disponibilului financiar și incertitudinea viitorului va determina o reducere firească a cererii;
  • Probabilitatea, tot mai ridicată, ca băncile centrale să-și schimbe politica și să acționeze în vederea restrângerii masei monetare. În acest sens, unele bănci centrale au anunțat deja măsuri care vor determina reducerea cantității de bani de pe piață, fapt care va duce la scumpirea capitalului.

Într-o economie normală aceste două elemente ar fi suficiente pentru a determina reducerea nivelului ratei inflației. Din păcate, continuăm să existăm sub spectrul pandemiei COVID-19 și amenințarea valului 4 schimbă datele analizei.

Este improbabil ca prețurile să revină în 2019

Am constatat cu toții că prețurile din magazine au cunoscut creșteri semnificative în ultimul an. De asemenea, de luni întregi suntem bombardați cu articole care anunță creșteri de prețuri fără precedent. Toate aceste creșteri de prețuri erau de așteptat pe fondul majorării bruște a cererii și a dificultății ajustării fluxurilor producției. Evident, pe fondul creșterii costurilor de producție și a invaziei piețelor cu bani ieftini, prețurile au rămas la niveluri ridicate.

Așteptarea firească ar fi fost ca, pe măsură ce economia începe să-și revină, să asistăm la o revenire  a prețurilor la niveluri apropiate de cele pre-pandemice. Acest lucru s-ar fi întâmplat dacă producătorii ar fi avut încredere în evoluția economiei și ar fi început să acționeze din nou conform logicii economice. Din păcate, pe fondul incertitudinii legate de evoluțiile viitoare ale economiei, agenții de pe piață și au crescut prețurile extrem de mult și au încercat să-și maximizeze valoare fiecărei tranzacții. Practic, economia s-a mutat dintr-o zonă a volumului vândute în una a valorii per unitate. Adevărul este că nu putem să condamnăm firmele pentru acest comportament. Creșterea nivelului producției, pentru a reduce prețurile pe piață, presupune costuri cu materiile prime și salariații. Aceasta vine însoțită de incertitudinea legată de nivelul cererii, dacă valul 4 al pandemiei va fi unul cu restricții.

Restrângerea masei monetare nu corectează inflația

Estimăm că prețurile vor rămâne ridicate și că restrângerea masei monetare nu va determina vânzătorii să coboare prețurile. După doi ani de restricții, companiile operează sub potențial și nu există perspectivele unei schimbări în această direcție. Pandemia nu și-a spus ultimul cuvânt și agenții ofertei vor opune rezistență la reducerea prețurilor. Amenințarea unui val patru al pandemiei îi face pe producători să se teamă de noi restricții și de prăbușirea cererii. Majoritatea ofertanților vor căuta să-și maximizeze vânzărilor și să se capitalizeze pentru un viitor incert.

 

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *