Categorii
Piața externă

Restrângerea masei monetare nu se va resimți rapid în nivelul ratei inflației

De câteva luni trăim sub amenințarea unei inflații de durată și, în contextul sufocării pieței cu bani ieftini, acest lucru este firesc. În ultimele zile au apărut informații legate de intenția unor bănci centrale de a restrânge masa monetară dar măsura nu va avea impactul scontat în reducerea prețurilor.

Rata inflației a atins vara aceasta niveluri record în majoritatea statelor lumii. Inundarea piețelor cu bani ieftini și restrângerea activității în majoritatea sectoarelor economice a dus, inevitabil, la majorarea ratei inflației.

În contextul acesta, unele voci din zona finanțelor publice ne cer să stăm liniștiți pentru că inflația pe care o observăm este doar tranzitorie. În principiu, când fac aceste afirmații, aceștia se bazează pe două elemente care au potențialul să stabilizeze piețele:

  • Expansiunea comerțului a fost generată de creșterea cererii determinată de ridicarea restricțiilor legate de COVID-19 și se va tempera în perioada următoare; După ridicarea restricțiilor oamenii și-au utilizat economiile și au început să consume agresiv, dar scăderea disponibilului financiar și incertitudinea viitorului va determina o reducere firească a cererii;
  • Probabilitatea, tot mai ridicată, ca băncile centrale să-și schimbe politica și să acționeze în vederea restrângerii masei monetare. În acest sens, unele bănci centrale au anunțat deja măsuri care vor determina reducerea cantității de bani de pe piață, fapt care va duce la scumpirea capitalului.

Într-o economie normală aceste două elemente ar fi suficiente pentru a determina reducerea nivelului ratei inflației. Din păcate, continuăm să existăm sub spectrul pandemiei COVID-19 și amenințarea valului 4 schimbă datele analizei.

Am constatat cu toții că prețurile din magazine au cunoscut creșteri semnificative în ultimul an. De asemenea, de luni întregi suntem bombardați cu articole care anunță creșteri de prețuri fără precedent. Toate aceste creșteri de prețuri erau de așteptat pe fondul majorării bruște a cererii și a dificultății ajustării fluxurilor producției. Evident, pe fondul creșterii costurilor de producție și a invaziei piețelor cu bani ieftini, prețurile au rămas la niveluri ridicate.

Așteptarea firească ar fi fost ca, pe măsură ce economia începe să-și revină, să asistăm la o revenire  a prețurilor la niveluri apropiate de cele pre-pandemice. Acest lucru s-ar fi întâmplat dacă producătorii ar fi avut încredere în evoluția economiei și ar fi început să acționeze din nou conform logicii economice. Din păcate, pe fondul incertitudinii legate de evoluțiile viitoare ale economiei, agenții de pe piață și au crescut prețurile extrem de mult și au încercat să-și maximizeze valoare fiecărei tranzacții. Practic, economia s-a mutat dintr-o zonă a volumului vândute în una a valorii per unitate. Adevărul este că nu putem să condamnăm firmele pentru acest comportament. Creșterea nivelului producției, pentru a reduce prețurile pe piață, presupune costuri cu materiile prime și salariații și vine legată de incertitudinea legată de nivelul cererii, în cazul în care valul 4 al pandemiei va fi unul cu restricții.

Estimarea noastră este că prețurile vor continua să rămână ridicate și că nici măcar restrângerea masei monetare nu îi va determina pe vânzători să coboare prețurile. După doi ani de restricții companiile nu operează încă la potențialul maxim și nu există perspective să vedem prea curând o schimbare în această direcție. Pandemia nu și-a spus ultimul cuvânt și agenții ofertei vor opune rezistență la reducerea prețurilor. Amenințarea unui val patru al pandemiei îi va face pe ofertanții din întreaga lume să se teamă de noi restricții și de prăbușirea cererii. De aceea, cei mai mulți dintre vânzători vor căuta în perioada viitoare să-și maximizeze valoarea vânzărilor și să obțină resursele necesare supraviețuirii unui viitor incert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.