Rusia a pierdut războiul economic, chiar dacă în final va ieși victorioasă din punct de vedere militar. Marile puteri ale lumii au impus cu rapiditate unele dintre cele mai dure sancțiuni Rusiei. Inițial, multe voci considerau sancțiunile ca fiind prea blânde, dar a devenit rapid evident faptul că acestea au capacitatea să distrugă economia Rusiei. Măsurile luate, prăbușirea companiile rusești pe piețele bursiere și retragerea marilor firme occidentale din Rusia au împins economia într-o situație extrem de dificilă. Guvernele viitoare vor trebui să depună eforturi imense pentru a o reintegra în sistemul internațional.
Blocajul financiar impus Rusiei împinge economia într-o situație mai dificilă ca în epoca URSS. Atunci economia era închisă față de cea occidentală, dar URSS avea o populație mai mare și existau și colaborările cu statele CAER. Chiar dacă economiua Rusie nu era una performantă, aceasta era relativ integrată pe plan internațional și tăierea bruscă a conexiunilor externe va atrage falimentul majorității afacerilor.
Companiile occidentale se retrag din Rusia
La doar câteva zile de la declanșarea asaltului asupra Ucrainei, numărul firmelor care și-au anunțat retragerea de pe piață, suspendarea activității, renunțarea la activele locale este impresionant. Pierderile pe piața bursieră și costurile de imagine sunt pur și simplu prea ridicate pentru aceste firme. În plus, acestea se supun riscului de a fi boicotate pe alte piețe. De exemplu, Coca Cola intenționa să rămână pe piața din Rusia, dar a decis să se retragă în urma presiunilor publice din alte țări. În plus, dificultatea aprovizionării și a exportului de produse, face ca prezența pe piața rusească să facă operarea unei firme extrem de dificilă.
În funcție de durata conflictului și a sancțiunilor impuse Rusiei, activele unor companii vor fi preluate și se va încerca relansarea producției la nivel local. Acest tip de izolare a mai existat în comunism, între al doilea război mondial și revoluție, și va condamna populației din Rusia la sărăcie. Industria va intra într-un declin accelerat și tehnologia nu va putea ține pasul cu cea din lumea liberă.
Marii transportatori și au suspendat livrările în/din Rusia
Nicio economie nu mai produce tot ce este necesar pentru producția internă. Economia Rusiei este una cu un grad ridicat de dependență față de importuri. Aceasta își acoperea 34% din necesarul de echipamente și produse prin importuri din Uniunea Europeană. La acești 34% se adaugă și procentele aferente importurilor din alte țări care au adoptat sancțiuni. Importurile din alte țări sunt blocate datorită sancțiunilor și pentru că marii transportatori și-au suspendat temporar serviciile oferite în Rusia. Chiar dacă Rusia ar fi avut o economie internă autosuficientă imposibilitatea realizării transporturilor ar fi creat blocaje pe piață.
Reacțiile instituțiilor centrale induc panică
Sancțiunile s-au simțit imediat în Rusia, puterea de cumpărare a rublei s-a prăbușit cu 35%, dobânda de referință a fost majorată de la 9,5% la 20% scumpind brusc creditele bancare și starea de panică s-a răspândit în societate. Puterea centrală a acționat cum a știut mai bine, a impus nota de plată populației și firmelor. Utilizarea unui curs de schimb fix, interzicerea ieșirii din țară cu mai mult de $10.000 și forțarea companiilor exportatoare să-și convertească 80% din profit în ruble sunt toate măsuri disperate. Acestea nu au capacitatea să stopeze prăbușirea economiei rusești. În schimb, aceste măsuri vor grăbi scăderea puterii de cumpărare a rublei.
Magazinele au început deja raționalizarea vânzărilor
Efectele prăbușirii rapide din economia Rusiei se văd deja în aprovizionarea din magazinele rusești. Sancțiunile și efectele lor se resimt deja și în magazinele rusești. Acestea au impus deja măsuri de raționalizare. Problema nu este una legată strict de stocuri ci și de problema inflației. Rubla se prăbușește și actorii economici de pe piață sunt obligați să-și țină veniturile în această monedă, de exemplu exportatorii sunt obligați să-și convertească în ruble 80% din profitul în valute externe. Ce înseamnă acest lucru? Că guvernul rus le impune tuturor costul inflației. Practic achiziția de produse și servicii este un mod de protecție împotriva inflației. Cu alte cuvinte, magazinele își conservă capitalul mai bine prin păstrarea stocurilor o perioadă cât mai îndelungată. Acestea sunt stimulate să-și păstreze stocurile o perioadă cât mai îndelungată.
Gazele se scumpesc, până la final de conflict
În scenariul agresiunii, scăderea livrărilor de gaze naturale din Rusia către UE, din 2021, pare să indice un comportament planificat. Strategia poate fi considerată o încercare de șantaj la Uniunea Europeană, prin care s-a urmărit stoparea oricărui tip de intervenție în conflictul din Ucraina. UE nu a cedat și a reacționat extrem de dur, fapt care a determinat explozia prețurilor la gazul natural.
Pentru moment, Uniunea Europeană încearcă să realizeze un plan pentru a-și scădea dependența de gazele rusești. De exemplu, statele UE vor fi obligate să-și formeze stocuri de 80% din capacitatea de stocare, față de 30% cât era în prezent și acest lucru va pune presiune pe cererea de gaz metan întreaga vară. În plus, UE va amâna renunțarea la cărbune, 2040 fiind un termen mai realist ca 2030 pentru acest obiectiv. De asemenea, va fi accelerată dezvoltarea industriilor verzi, în special cea a hidrogenului. Pe termen mediu și lung, Rusia va fi obligată să majoreze livrările de gaz pentru a permite supraviețuirea economiei. Livrările mai consistente de gaz natural vor determina scăderea prețurilor.
Rusia a pierdut războiul economic
Indiferent de cum se va finaliza conflictul armat din Ucraina este clar că Rusia a pierdut deja războiul economic. Sancțiunile economice aduse Rusiei și distrugerea economiei Ucrainei presupun costuri majore pentru toate părțile implicate. Costurile vor fi mari pentru occidentali, dar vor fi enorme pentru Rusia. În funcție de durata de aplicare a sancțiunilor, fosta superputere a lumii va pierde până și statutul de putere regională.