Categorii
Extern

Rușii forțează vânzarea gazului pe ruble

Prin impunerea tranzacțiilor în ruble, rușii încearcă să-și întărească moneda și să-și asigure un al doilea produs cerut la export. Sancțiunile impuse Rusiei au făcut ca resursele energetice să fie cam singurele produse pe care le poate exporta această țară. Administratorii de la Moscova au nevoie de valută forte pentru a achita datorii și dobânzi. Prin impunerea rublei ca monedă de vânzare, Rusia forțează maximizarea beneficiilor din vânzarea de hidrocarburi.

Rușii forțează vânzarea gazului pe ruble pentru că încearcă să combată sancțiunile extrem de dure care le-au fost impuse după invazia Ucrainei. Rusia are rezervele valutare blocate, o economie internă care se prăbușește și datorii externe pe care nu le poate plăti. Țara încă exportă gaze naturale și petrol, resurse de care țările din vestul Europei sunt dependente. Problema este că a venit primăvara și consumul din aceste țări a început să scadă. În plus, se depun eforturi semnificative pentru găsirea de surse de aprovizionare alternative.

Schimbarea monedei în care se efectuează tranzacțiile Rusia se asigură că are încă un produs de export. Rubla este extrem de ieftin de produs și momentan nimeni nu dorește. Dacă se reușește schimbarea monedei din tranzacționare, moneda va deveni extrem de căutată. Dacă se vor conforma, țările care cumpără hidrocarburi din această țară vor trebui, în primă fază, să achiziționeze ruble. Acest lucru se va întâmpla în condițiile în care în lume există un singur producător de ruble, Rusia.

Rusia are nevoie de valută forte pentru a putea face importuri din țările care încă nu i-au impus sancțiuni și pentru a-și achita datoriile internaționale. Țara încearcă să evite riscul de a intra în incapacitate de plată, pentru că nu are valuta necesară plății ratelor. Vânzarea de ruble contra valută forte ar acoperi nevoile Rusiei.

Vânzarea rublelor facilitează aprecierea lor

Prin impunerea discreționară a rublei în contractele deja existentese încearcă obținerea unui avantaj strategic. Utilizarea acestei monede presupune schimbarea din mers a regulilor jocului și este de așteptat ca toți clienții să se opună modificării contractelor. Plata în ruble a contractelor nu este favorabilă pentru cumpărători. Dacă instrumentul de plată este controlat de vânzător, acesta poate manipula prețurile de vânzare.

Rubla s-a prăbușit accelerat după impunerea sancțiunilor occidentale. Rusia a încercat să oprească declinul prin impunerea de restricții în schimburile valutare și pentru moment a reușit. Politica actuală de la Moscova nu este sustenabilă pe termen mediu și lung. În lipsa unor noi intrări, regimul trebuie să identifice noi surse de valută forte.

Consumatorii de hidrocarburi au facturi zilnice de sute de milioane de euro. În momentul de față, acești bani intră în conturile rusești și apoi sunt utilizați direct pe plan extern fără să aibă un impact major pe piața monetară internă.

Prin forțarea de achiziții efectuate în ruble se generează o cerere artificială care va determina aprecierea monedei. Probabil Rusia va tipări monedă suplimentară pentru a profita de această cerere creată artificial. Pe fondul sancțiunilor și a prăbușirii economice, Rusia ar fi trebuit să restrângă masa monetară pentru a combate pierderea de valoare a monedei. Prin crearea cererii artificiale pentru ruble, Rusia ar evita să restrângă masa monetară și ar obține spațiul de manevră necesar pentru a emite și mai multe ruble. În scurt timp, cumpărătorii de gaze ar constata că plătesc în plus pentru resursele energetice.

Cererea artificială de ruble facilitează exportul inflației

Prin impunerea tranzacțiilor în ruble, Rusia încearcă să rezolve două sau trei probleme majore:

  • Exportă inflația; Crearea unei cereri artificiale pentru ruble va determina aprecierea acestei monede și costul inflației va fi transferat către cumpărătorii de hidrocarburi. Țările din Europa care sunt dependente de gazul rusesc vor cumpăra ruble și, prin prisma cererii, vor determina aprecierea monedei. Practic, acestea vor resoarbe inflația din Rusia. Banca Națională a Rusiei ar putea crește masa monetară fără teama că ar dezechilibra mediul economic.
  • Obținerea de valută forte; Rusia are rezervele blocate, dar are nevoie de valută forte pentru a realiza importuri și a-și achita ratele externe. Vânzarea de ruble ar permite obținerea de valută forte. Dificultatea obținerii de ruble va determina cumpărătorii de hidrocarburi să-și facă rezerve din timp. Astfel, Rusia va obține mai repede valută forte.
  • Dezvoltarea unei noi pârghii de șantaj. Țările consumatoare de hidrocarburi rusești vor avea datorii într-o monedă a cărei întreagă ofertă este controlată de Rusia. Întârzierile la plată ar putea veni însoțite de penalități exagerate. Ironic acestea ar surveni din cauză că rublele ar fi imposibil de găsit din cauza emitentului.

În plus, conversia contractelor s-ar efectua într-un moment în care rubla este depreciată. Cererea de ruble va determina aprecierea acestei monede, fapt care va permite exportatorilor să obțină câștiguri suplimentare față de prețurile negociate inițial. În plus, Banca Centrală a Rusiei ar putea profita de tendința de apreciere a monedei, pentru a emite mai multe ruble. Regimul de la Moscova s-ar finanța cu costuri zero pe seama unei cereri artificiale de monedă.

Rușii forțează vânzarea gazului pe ruble

Mutarea administrației de la Moscova nu ar trebui să ne mire. Economia Rusiei este la pământ. Sancțiunile economice extrem de dure și retragerea a extrem de multe firme de pe această piață au afectat semnificativ mediul de business. Nu este surprinzător faptul că administrația locală încearcă să-și maximizeze câștigurile pe seama singurului lor activ pe care țările europene și-l doresc. Dacă ar reuși să convingă cumpărătorii să-și achite facturile în ruble, i-ar forța să cumpere această  monedă emisă, cu costuri minime, de către Rusia.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *