Semnalele externe infirmă revenirea în V, chiar dacă mulți din România sunt nejustificat de optimiști. Deschiderea parțială a economiei a venit însoțită de mesaje exagerat de optimiste legate de o revenire rapidă. O evoluție economică de acest tip presupune ca după căderea impusă prin blocajul guvernamental să urmeze o creștere economică fulminantă. Un V cu pante comparabile ar implica o revenire la fel de rapidă precum căderea. Capacitatea de recuperare este pusă deja la încercare de relaxarea în etape, care face ca un salt economic semnificativ să fie improbabil.
Optimismul experților apropiați de guvern pare lipsit de fundamente și dacă ne uităm la semnalele de pe majoritatea piețelor externe. Economia României nu este una închisă, ci are fluxuri comerciale cu restul lumii, firmele de aici sunt furnizori sau aprovizionează de la companii externe. Cea mai mare proporție a acestor fluxuri se desfășoară între România și țările Uniunii Europene. Dacă economiile din UE intră în recesiune capacitatea celei românești de a performa dispare. Doar o recuperare rapidă a activității economice din vestul continentului ne-ar oferi instrumentele pentru a ne putea recupera rapid.
SUA se îndreaptă spre cea mai profundă criză a ultimilor 100 de ani
Din păcate, se pare că și SUA se îndreaptă spre cea mai profundă criză din ultima sută de ani. Criza imobiliară declanșată în America de Nord în 2007 a afectat semnificativ aproape toate țările lumii. Evident că o criză mai amplă decât cea de acum 12 ani și decât Marea Criză din 1929 va lăsa urme adânci în majoritatea economiilor lumii.
Semnalele din SUA sunt de-a dreptul îngrijorătoare. A trecut doar jumătate din 2020 și avem deja recorduri la solicitări ale firmelor de intrare în faliment și la creșterea numărului de șomeri. Au solicitat intrarea în faliment până și lanțuri comerciale, deși acestea ar fi avut mijloacele să supraviețuiască în mediul virtual. De asemenea, chiar dacă economia SUA este adaptabilă și ar putea resorbi relativ rapid zecile de milioane de noi șomeri, va fi nevoie de câteva luni de zile pentru ca puterea lor de cumpărare să se refacă și să poată impulsiona cererea. De dinamica de pe piața lor depinde și cea din restul lumii.
Și veștile din Uniunea Europeană sunt proaste
Aceeași situație este valabilă și pentru Uniunea Europeană unde zeci de milioane de locuri de muncă au fost păstrate și zeci de mii de firme și au amânat intrarea în insolvență doar prin intermediul subvenționării publice și a programelor de șomaj tehnic sau de tipul Kurzarbeit. Semnalele transmise din țările UE sunt îngrijorătoare, industrii întregi se află în situații critice și nu trece o zi fără să aflăm de noi reduceri de activitate și de pregătirea pentru disponibilizări. Recesiunea care se anunță, păstrarea artificială a angajaților și problemele din industrii extrem de variate, de la HoReCa la Automotive, fac ca perspectivele de pe continent să fie extrem de sumbre.
De asemenea, veștile proaste vin și din Asia. Chiar dacă știrile periate de regimul comunist din China anunță o recuperare rapidă, realitatea este extrem de diferită. Este suficient să analizăm indicatori mai credibili din zona respectivă pentru a realiza gravitatea situației. De exemplu, cel mai mari fond de pensii din lume, Government Pension Investment Fund, a cunoscut o prăbușire record în primul trimestru al anului, de 165 de miliarde $. Un fond de pensii presupune investiții în active sigure și cu randament ridicat. Această prăbușire ne arată că există probleme majore în companiile asiatice și că revenirea rapidă a economiilor lumii este improbabilă.
Fondul Monetar Internațional și-a revizuit prognoza
Chiar și Fondul Monetar Internațional, care până nu de mult arăta un optimism greu de explicat și a revizuit prognoza pentru anul 2020. Prognoza lor mi se pare în continuare extrem de optimistă, dar chiar și așa elimină scenariul revenii în V. FMI se așteaptă la scăderi de până la 10% în marile economii și asta ar trebui să ne trezească. Ar fi bine să înțelegem că revenirea în V este doar un vis frumos.
Ambițiosul program de relansare economică, anunțat zilele trecute în România, nu este singular în lume. Acesta se bazează pe derogarea pe deficit făcută anul acesta de Uniunea Europeană. Pentru statele UE a fost creat un spațiu fiscal generos care vine însoțit de riscurile deteriorării economiei. Guvernele țărilor lumii lansează programe nesustenabile, de sprijinire a industriilor existente și de lansare a unor noi industrii. Se aruncă în toate părțile cu bani și nimeni nu pare îngrijorat de contextul social. Continuarea distanțării sociale și criza de încredere din societate, limitează substanțial capacitatea de recuperare a economiilor.
Semnalele externe infirmă revenirea în V
Capacitățile de producție din România sunt intacte și statul este pe cale să facă o infuzie majoră de bani. Teoretic, activitatea economică ar putea să decoleze imediat ce lumea va fi sigură. Cu toate acestea, nu ar trebui să ne așteptăm la o creștere abruptă a economiei. Economia este conectată la cea internațională, în special UE, și grosul exporturilor sunt produse IT și componente auto, industrii puternic afectate de criză. Economiile din Uniunea Europeană vor intra în recesiune și sperăm ca experții PNL să vină cu prognoze mai realiste.