Agflația (Agflation) este un concept format prin combinarea termenilor agricultură și inflație. Prin agflație se analizează creșterile de prețuri ale produselor agricole dintr-o economie. Elementul particular al acestei creșteri de prețuri este că are loc într-un ritm cel puțin la fel de rapid ca al ratei inflației. Statistic și istoric, prețurile produselor agricole tindeau să crească mai încet decât rata inflației. În ultimii ani, modul în care evoluează prețurile produselor agricole a cunoscut modificări.
În ultimii ani, cererea pentru produsele agricole a crescut artificial. Explicația este că a apărut concurența unor industrii noi pentru produsele agricole. Exemplul cel mai cunoscut este cel al biocombustibililor. Acest tip de combustibili au apărut din dorința de a reduce consumul de produse petroliere. Problema biocombustibililor este că determină creșterea cererii pentru produse agricole și deci a prețurilor.
Impactul scumpirii prețurilor agricole asupra ratei inflației a putut fi observat în 2022, după invazia Ucrainei de către Rusia. După invazie, oferta de grâne de pe piața mondială s-a redus drastic deoarece aceste două țări sunt în topul marilor furnizori. Reducerea semnificativă a ofertei globale a determinat creșterea prețurilor la produsele agricole în întreaga lume. Aceste scumpiri au fost transferate în rata inflației. Altfel spus, o parte din inflația înregistrată în ultimul an este de tipul agflației.