Caeteris paribus este o expresie în limba latină care, în traducere, înseamnă „alte lucruri fiind egale”. În economie expresia este folosită în special în prezentarea condițiilor din modelele simpliste și statice. De obicei, acestea se rezumă la analizarea efectelor modificării unei variabile asupra a una sau două variabile.
Expresia a fost utilizată frecvent în modelele neoclasice și mai poate fi întâlnită și în prezent. Modelele neoclasice continuă să fie folosite didactic în majoritatea cursurilor de economie generală. Folosirea expresiei „caeteris paribus” înseamnă că aceste modele pleacă de la prezumția că nicio altă variabilă din economie, care ar putea influența variabilele studiate, nu se modifică, altfel spus „celelalte variabile rămân la fel”.
La nivel didactic, acest concept este foarte important în înțelegerea fenomenelor economice. Un elev sau un student care se intersectează pentru prima dată cu economia va avea dificultăți să înțeleagă cum se formează relațiile pe piață. Izolarea a două sau trei variabile și analizarea relațiilor dintre ele este esențială în acest proces.
În prezent, pentru realizarea de modele economice se folosesc programe statistice electronice. Acestea pot lua în calcul mult mai multe variabile. Cum multe dintre acestea au pretenția că surprind toate variabilele relevante, condiția de rigiditate a celorlalte variabile nu își mai are sensul.