Greva japoneză (Japanese strike) este un concept-legendă care circulă în mai multe țări ale lumii. Acesta se bazează pe faptul că în Japonia există o etică a muncii extrem de puternică care influențează inclusiv modul cum se face o grevă. Ideea principală pe care încearcă să o transmită mitul este că japonezii, chiar și când sunt nemulțumiți de relația cu patronatele, se dedică muncii. Aceștia nu întrerup activitatea firmelor la care lucrează. Mitul circulă în special în următoarele două forme:
-
- Muncitorii japonezi intră în grevă fără să întrerupă activitatea, prin purtarea unei banderole la o mână; În acest caz, banderola simbolizează greva și semnalează care angajați protestează față de condițiile de muncă.
- Când intră în grevă, muncitorii din Japonia lucrează mai mult să determine creșterea stocurilor. În acest fel, ei forțează o criză de supra-producție.
Ambele versiuni ale legendei sunt false, în realitate neexistând un stil specific japonez de a face grevă. Prima versiune de grevă japoneză este mai des întâlnită pentru că este mai credibilă. A doua versiune este o exagerare care bate la ochi.
Cel mai probabil, mitul grevei japoneze a fost alimentat de către patronate. Acestea au încercat, prin această poveste, să stimuleze întoarcerea la muncă a angajaților greviști.