Indicele libertății economice (The Economic Freedom Index) este un indicator care măsoară gradul de libertate al indivizilor din diferitele state ale lumii. Indicele este măsurat de diverse organizații, cele mai cunoscute variante fiind cele realizate de către Fundația Heritage și Institutul Fraser. Evaluarea gradului de libertate economică se face prin utilizarea unor seturi de criterii stabilite de fiecare organizație. Cele mai importante sunt drepturile de proprietate, existența statului de drept, piețe libere, dimensiunea guvernelor etc. De exemplu, într-o țară cu grad ridicat de libertate, drepturile de proprietate vor fi protejate, statul de drept va funcționa în parametri normali, intervențiile pe piețe vor fi minimale etc. Indicatorul este utilizat pentru a compara performanțele țărilor și măsura în care agenții economici și cetățenii sunt liberi să acționeze.
În principiu, în clasamentele acestor organizații un scor mare indică un grad mai mare de libertate economică. Similar, un scor mai mic indică faptul că libertatea economică dintr-o țară este scăzută.
Indicatorii de acest tip sunt utilizați pentru înțelegerea mediului din diferitele părți ale lumii. De exemplu, o multinațională care vrea să se extindă pe o piață nouă va avea nevoie de acest indicator. Cu ajutorul acestuia ea va putea să înțeleagă cum funcționează piața respectivă, ce va putea să facă și ce riscuri de interferențe ale guvernului există.