Monopolul bilateral (Bilateral monopoly) este o versiune rară de monopol, în care există câte un singur vânzător și cumpărător. Prețurile pe această piață se formează prin negociere directă, prin concesiuni reciproce care urmăresc să dea satisfacție ambelor părți. În lipsa negocierii, vânzătorul încercă să urce prețul pentru a maximiza profitul iar cumpărătorul va încerca să-l coboare.
Monopolul bilateral are elemente specifice monopolului (un singur vânzător) și monopsonului (un singur cumpărător). Exemplele de monopol bilateral sunt rare, dar pot fi întâlnite atât în mediul privat, cât și în cel public. Un exemplu folosit frecvent în literatură este cel al negocierilor dintre un angajator și un sindicat. Această situație nu descrie însă perfect situația monoplului bilateral. Angajatorul poate contracta forță de muncă din afara sindicatului. De asemenea, nu toți salariații aderă la sindicate.
Monopoluri bilaterale sunt și toate situațiile în care pentru produse unice există un singur cumpărător. De exemplu, o galerie care are o singură ofertă pentru un obiect de artă se află într-o situație de monopol bilateral. În aceeași situație se află și cei care își scot la vânzare proprietăți imobiliare și găsesc doar câte un cumpărător potențial. Ca într-un caz clasic de monopol bilateral, vânzătorul va încerca să obțină un preț cât mai mare și cumpărătorul unul cât mai scăzut.