Prin prezenteism (Presenteeism) înțelegem situația în care angajații se duc la locul de muncă chiar și atunci când sunt bolnavi sau obosiți, fapt care determină o reducere a productivității. În acest caz, reducerea productivității are loc atât din perspectiva volumului de muncă cât și a calității acesteia. Angajații se prezintă la serviciu pentru a-și păstra zilele libere pentru concedii, din cauza fricii de a-și pierde locul de muncă, pentru că nu are cine să îi înlocuiască etc. Indiferent de motiv, salariații preferă să se prezinte la serviciu, chiar dacă știu că nu sunt capabili să dea randament. Acest fenomen este întâlnit mai frecvent în profesiile care presupun niveluri ridicate de stres.
Impactul fenomenului asupra productivității muncii dintr-o organizație se poate măsura cu ajutorul Scalei Stanford de Prezenteism. Printre cauzele cunoscute ale prezenteismului se numără problemele cu somnul, depresia, alergii, dureri musculare etc. Toate aceste boli afectează nivelul de energie și capacitatea de concentrare a salariaților și îi împiedică să dea randament. Conform unor studii, în SUA impactul fenomenului asupra productivității este mai crescut decât cel cauzat de absenteism.
Schimbările de pe piața forței de muncă au determinat adaotarea acestui fenomen social într-o nouă formă, cea a prezenteismului remote.