Venitul de bază necondiționat (Unconditional basic income) sau venitul de bază universal este un concept de transfer economic care presupune ca toți cetățenii unei țări să încaseze cu regularitate o sumă de bani, care să le acopere nevoile de subzistență. Ideea este că fiecărui cetățean ar trebui să i se asigur un venit de bază necondiționat. Practic, indivizilor ar trebui să li asigure un venit minim suficient supraviețuirii, fără ca în schimb să trebuiască să muncească. Pentru satisfacerea altor nevoi, indivizii ar trebui să își găsească locuri de muncă.
Acest concept a fost implementat experimental pe grupuri controlate de persoane, cu rezultate contradictorii. Nicio țară nu a încercat încă să experimenteze modelul pe o populație mare. Există două tipuri de venit de bază necondiționat: total și parțial.
Este greu de crezut că implementarea pe scară largă a unui astfel de sistem poate funcționa. Acordarea de venituri tuturor locuitorilor dintr-o regiune, fără ca acestea să fie generate pe piață, va avea ample efecte inflaționiste. În primă fază, mulți oameni și-ar reduce timpul pe care îl lucrează efectiv, deci nivelul producției ar scădere. Pe de altă parte, cererea ar crește pentru oamenii ar avea bani. În faza a doua, prețurile vor începe să crească, venitul garantat și-ar pierde puterea de cumpărare și oamenii ar trebui să se întoarcă la muncă.