Categorii
Intern

Vânzările de imobile au înghețat în ianuarie

Vânzările imobiliare au cunoscut o scădere semnificativă în cursul lunii ianuarie 2023. Această evoluție se explică prin faptul că, istoric, ianuarie este o lună mai slabă și pe fondul unei cereri anormale în decembrie. Oamenii s-au grăbit să obțină credite pentru a se încadra în gradul de îndatorare de 40% stabilit de BNR.

Vânzările de imobile au înghețat în ianuarie 2023. Au fost înregistrate scăderi semnificative atât față de luna precedentă, cât și față de luna similară a anului 2022. Conform ANCPI, în ianuarie 2023 au fost vândute 33.274 imobile, cu 44,42% (-26.590) mai puțin ca în decembrie 2022 și cu 15,78% (-6.236) mai puțin ca în ianuarie 2022. Aceste date statistice trebuie interpretate cu grijă și prudent ar fi să așteptăm confirmarea lor în cursul lunii februarie 2023. Amploarea scăderii se explică parțial prin faptul că, tradițional, luna ianuarie este una cu vânzări slabe.

De asemenea, scăderea sugerează că în ultimele luni ale lui 2022 a avut loc o creștere a cererii pentru credite imobiliare. Probabil, mulți dintre cei care plătiseră avansuri pentru locuințe s-au grăbit să tragă credite pentru ca ratele lunare să respecte un grad de îndatorare de 40% din venituri.  Această tendință pare să fie confirmată și de datele BNR. Volumul total al creditelor imobiliare a crescut în lunile noiembrie și decembrie. Această creștere a avut loc în contextul în care foarte mulți debitori și-au achitat principalul în avans.

Ratele la credite vor rămâne ridicate

Creșterea valorii indicatorului IRCC, utilizat pentru calculul ratelor la creditele imobiliare, de la 4,06% la 5,71%, a determinat o reducere exponențială a cererii. În trimestrul doi al lui 2023 se va utiliza un IRCC de 5,98% care va majora și mai mult ratele bancare. Și nici IRCC-ul din trimestrul trei nu oferă motive de optimism. Încă nu avem toate datele pentru calculul său, dar până în prezent acesta se apropie de 6%. Nu există motive să credem că la final valoarea acestuia va fi sub 6%. Este de așteptat să vedem un blocaj de durată pe piața imobiliară. Dezvoltatorii imobiliari vor încerca să păstreze prețurile la niveluri ridicate, dar în lipsa cererii vor trebui să ofere reduceri substanțiale. Multe proiecte imobiliare se vor bloca și vor începe disponibilizările în această industrie.

Statistica nu iartă pe nimeni

Recensământul din decembrie 2021 a fost criticat pentru multiplele sale probleme, dar chiar și în aceste condiții ne oferă o informație esențială pentru piața imobiliară. Populația României a intrat într-un declin inevitabil și cererea pentru locuințe o va urma. Pe termen mediu și lung, este de așteptat să asistăm la o scădere semnificativă a cererii. În scenariul optimist, prezentat de recensământ, România a pierdut doar 100.000 de locuitori în fiecare an. Cifre mai pesimiste vorbesc de valori care au ajuns și la 200.000 pe an. În condițiile în care gospodăria medie din România are 2,5 persoane, putem estima că în fiecare an se eliberează în jur de 40.000 de locuințe din cauze naturale.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *