Categorii
Opinii

Marea demisie alimentează inflația

De doi ani de zile, asistăm pe piețele mondiale la un fenomen surprinzător, zeci de milioane de angajați refuză să mai lucreze în condițiile actuale și demisionează. Mișcarea a luat o asemenea amploare încât, în 2021, 47 de milioane de americani și-au dat demisia de la locurile de muncă. Când o treime din forța de muncă își dă demisia pe piață apar presiuni inflaționiste semnificative.

Marea demisie alimentează inflația și nu există perspective ca situația să se îmbunătățească prea curând. Gradul de nemulțumire al angajaților a atins niveluri fără precedent și aceștia renunță la locurile de muncă pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții. În 2021, 47 de milioane de americani au demisionat de la locurile lor de muncă. Procentual, aceștia reprezintă o treime din forță de muncă din SUA. Probabil că unii dintre aceștia și-au dat demisia de mai multe ori în același an. Chiar și așa, constatăm că în 2021 doar 70-75% din forța de muncă din SUA a fost stabilă.

Această instabilitate generează cel puțin două efecte care alimentează tendințele inflaționiste. În primul rând, afectează productivitatea medie a întreprinderilor. În al doilea rând, pune presiune suplimentară pe costurile de producție din firme. Ambele elemente îi determină pe antreprenori să-și majoreze prețurile de vânzare.

Faptul că angajații își schimbă frecvent locurile de muncă nu este o problemă în sine, dar afectează productivitatea din firme. Firmele sunt forțate să facă investiții constante în noii angajați și au dificultăți să păstreze la niveluri înalte productivitatea muncii. Instruirea noilor angajați și timpul de formare influențează negativ costurile de producție. În companiile mici problema este mai dificilă, deoarece acestea se trezesc frecvent în situația de a nu putea onora cererea de pe piață. Plecarea unui angajat dintr-o firmă mică lasă un departament neacoperit. Oferta mai scăzută decât cererea conduce la creșterea prețurilor.

Ușurința cu care angajații demisionează îi forțează pe angajatori să majoreze nivelurile salariale. Prin acordarea de venituri superioare se încearcă păstrarea angajaților și stabilizarea forței de muncă.  Aceste costuri suplimentare cu forța de muncă nu îmbunătățesc indicatorii de firmă. Angajații sunt plătiți mai mult, fără ca productivitatea firmei să crească. Această majorare a costurilor cu capitalul uman va fi reflectată  în prețuri, deci în creșterea ratei inflației.

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *