Prin libertarianism înțelegem mișcarea de gândire economică, politică și filosofică, în care accentul principal se pune pe libertatea individuală, pe proprietatea privată și pe principiul non-agresiunii. Conceptul de proprietate privată este extins în libertarianism până la forma primară, proprietatea asupra propriului corp. Fapt care stă la baza vederilor curentului asupra sclavajului sau sinuciderii. Libertatea individuală, proprietatea privată și principiul non-agresiunii sunt strâns legate în această filozofie. Practic, libertatea de acțiune a ființei umane este restricționată de drepturile de proprietate și de principiul non-agresiune. Acțiunea umană trebuie să se oprească când sunt încălcate drepturile de proprietate ale altor indivizi sau când îi agresează. Libertarianismul propune un model economic bazat pe proprietate privată și pe relații de piață voluntare între agenții economici.
Acest curent este unul marginal pentru că implementarea propunerilor sale sunt dificil de imaginat. Adevărul este că o mare parte a populației lumii nu are aptitudinile necesare pentru a supraviețui într-un mediu extrem de competitiv. Mulți oameni depind de existența unui stat asistențial. O economie fără stat ar determina accentuarea competiției agresive și mulți indivizi nu ar supraviețui.
Această filosofie nu trebuie să fie confundată cu libertinismul. Libertinii sfidează regulile decenței și moralei, libertarienii vor libertate limitată de principiul non-agresiunii.