Categorii
Intern

Programul Rabla se întoarce împotriva beneficiarilor

Ministrul Mediului vrea să sancționeze beneficiarii potențiali ai programului Rabla pentru electrocasnice. Proasta organizare a programului și oferta slabă de produse îi face pe mulți să aleagă să nu-și utilizeze voucherele. Aceștia își exercită un drept și nu ar trebui să fie sancționați pentru acest lucru.

Programul Rabla se întoarce împotriva beneficiarilor, aceștia urmând să fie sancționați dacă nu-și folosesc voucherele obținute pentru echipamentele vechi. Măsura este în mod evident una abuzivă și pare o încercare disperată de îmbunătățire a indicatorilor programului. Dacă este adevărat că aproximativ jumătate dintre beneficiari renunță să utilizeze tichetele, înseamnă că programul nu este gândit foarte bine.

Ministrul Mediului uită că programul Rabla pentru electrocasnice trebuie să fie unul de încurajare a înlocuirii echipamentelor. Nu este normal ca refuzul exercitării dreptului să fie însoțit de sancțiuni.

De ce sunt lăsate tichetele să expire?

Clienții potențiali preferă să renunțe la vouchere când găsesc produse pe gustul lor. Mulți comercianți se folosesc de Rabla pentru electrocasnice ca să scape de produsele greu vandabile. Astfel, deloc surprinzător, în oferta magazinelor găsim ca produse eligibile mașini de spălat cu capacitate foarte mare, de circa 8 kg. Această capacitate depășește nevoile unei familii medii, fiind suficientă pentru a acoperi funcționarea unui restaurant sau unei pensiuni. Situația este valabilă și pentru alte categorii de produse. De exemplu, în ofertă se găsesc, în special, laptopuri scumpe sau depășite moral.

Programul își ratează misiunea de reducere a consumului energetic

Programul „Rabla pentru electrocasnice” își ratează obiectivul declarat, înlocuirea marilor consumatori energetici din gospodăriile românilor. Beneficiarii programului cumpără echipamente care au capacități mai mari și, folosindu-le constant, ajung să consume mai multă energie decât cu produsele schimbate. De exemplu, în mod cert, mașinile de spălat rufe, cu capacitate de 8kg, sunt mai eficiente ca modelele mai vechi. Acestea respectă criteriile impuse de Uniunea Europeană și Ministerul Mediului. Problema este că, într-o gospodărie mică, o mașină de acest gen va fi utilizată mereu cu  grad mic de încărcare al cuvei. Astfel, în medie, va avea un consum energetic mai mare pe kilogramul de rufe spălate. Exemplul poate fi extins și la alte tipuri de echipamente electronice și electrocasnice.

După cum am notat anterior, dacă s-ar fi dorit cu adevărat reducerea consumului energetic al gospodăriilor, ar fi existat un program Rabla pentru centralele pe gaz metan și pentru aragazuri. Ministrul Mediului a evocat recent posibilitatea includerii centralelor pe gaz metan în programul Rabla, dar probabil nu vom vedea acest lucru până în cursul anului 2023. În mod ironic, anunțul acestuia poate determina o prăbușire a vânzărilor de centrale.

Prin lansarea publică a subiectului, Ministrul Mediului a reușit să micșoreze cererea pentru centrale cu tiraj forțat. Mulți dintre cei care aveau de gând să-și schimbe centrala și-au amânat achiziția, în așteptarea programului. Consumul de gaz metan va rămâne la niveluri comparabile cu cele din anii trecuți, când ar fi putut deja să apară economii importante.

Cum pot fi evitate sancțiunile?

O soluție în spiritul pieței ar fi un sistem de validare și reatribuire a voucherelor. Să ne gândim logic. Ministerul ar putea realiza programul cu o listă de rezerve. Rezervele vor ști că au șanse să prindă voucher și vor aștepta anunțul finalizării fondurilor. Beneficiarii voucherelor ar putea primi un termen de 3-5 zile în care să caute produsele dorite și să utilizeze tichetele. Dacă nu o găsesc ar putea renunța, urmând ca voucherul să fie redistribuit următorului individ de pe listă.

O altă soluție ar putea fi obligativitatea predării echipamentului, indiferent de utilizarea sau nu a tichetului. Astfel, Ministrul Mediului s-ar asigura că un echipament cu consum energetic ridicat a fost reciclat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *