Categorii
Scurte

Taxa de solidaritate va fi un eșec

PSD analizează introducerea unei taxe de solidaritate care să fie impusă companiilor cu cifră de afaceri de cel puțin 100 de milioane de euro. Firmele vor fi încadrate în continuare la impozit de 16% pe profit, dar vor avea de achitat cel puțin 1% din cifra de afaceri.

Taxa de solidaritate care este analizată în prezent în cadrul PSD va fi un eșec de proporții. Se dorește ca firmele cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro să rămână la vectorul de impozitare de 16% din profit, dar să achite ca taxă 1% din cifra de afaceri. Altfel spus, companiile profitabile vor datora un impozit  minim indiferent de performanța lor. O companie cu profit de 1% îl va vărsa în întregime statului. Cele cu profit mai mic de 1% vor trebui să se îndatoreze pentru a-și achita impozitul.

Această politică fiscală este gândită prost și pune o presiune suplimentară pe firme. În plus, conjunctura economică este una dificilă și companiile nu vor accepta eforturi financiare suplimentare. Măsura nu are cum să fie acceptată de firme și le va determina să-și reducă profitul contabil sau să-și redirecționeze o parte din afaceri prin unități externe. De asemenea, unele se vor separa în unități mai mici, pentru a evita cifrele de afaceri de 100 de milioane de euro.

Impozitul de 1% nu este facilitate

În România, micii antreprenori trăiesc cu impresia că impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri este o facilitate. În realitate, după cum am atras atenția și în trecut, impozitarea pe cifra de afaceri descurajează acumularea de capital. Aceasta este avantajoasă pentru antreprenorii care nu pot susține nivelul de contribuții aferente salariilor. Totuși, din punct de vedere al dezvoltării persoanelor juridice, impozitarea profitului cu 16% este mult mai avantajoasă.

Faptul că PSD propune o taxă de solidaritate egală cu 1% din cifra de afaceri, dovedește că aceasta nu este o facilitate. Practic, prin aceasta se recunoaște faptul că statul încasează mai puțin din impozitul pe profit, deci că acesta din urmă este mai puțin agresiv cu firmele. Este de așteptat ca firmele mari să încerce să evite plata acestei taxe.

Cazul UiPath

Probabil că nu mai există nimeni în România care nu știe povestea UiPath, unicornul fondat în București în 2006. Nu se știu prea multe despre primii ani ai companiei, doar că aceasta se numea DeskOver și că a intrat pe calea finanțării cu capital de risc în 2015. Pe 9 iunie 2015, UiPath Inc. a fost înregistrată în statul Delaware și ulterior a fost înființat un SRL în București (UiPath SRL) care a preluat activele și echipa firmei originale.

Se pare că unicornul din Delaware, cu origini în România, operează vânzările internaționale prin UiPath SRL. Cifra de afaceri raportată la autoritățile fiscale românești corespunde celei internaționale. Momentan firma este pe pierdere și nu este vizată de taxa de solidaritate. Totuși, UiPath este aproape de a ajunge la profit. Este suficientă obținerea unui profit de  1 leu pentru ca UiPath să datoreze un impozit de milioane de euro. Acționarii firmei nu vor accepta ca aceasta să plătească un impozit inechitabil. După ani de zile de  investiții în UiPath fără să înregistreze profit, vine statul român și își cere partea. Probabil, implementarea taxei va determina relocarea activității comerciale a UiPath. Acționarii vor refuza scurgerea capitalului din solidaritate cu un guvern care nu știe să-și ajusteze cheltuielile.

 

De Gabriel

Sunt economist și scriu aici în timpul liber. Nu sunt infailibil și continui să învăț din greșelile mele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *