Monopsonul (Monopsony) este un tip de piață în care există mai mulți vânzători și un singur cumpărător. Spre deosebire de cazul monopolului, în care vânzătorul impune condițiile, pe o piață de monopson puterea este în mâna cumpărătorului. Vânzătorii concurează între ei pentru a ajunge la cumpărător și sunt dispuși să renunțe la o parte din pretențiile inițiale.
Chiar dacă pare atipic, monopsonul este des întâlnit pe unele piețe ale muncii. De exemplu, în România comunistă statul era singurul angajator, deci era singurul cumpărător de forță de muncă. Chiar și astăzi, în orașele mono-industriale există o afacere majoră care reprezintă aproape toată cererea de forță de muncă. Monopsonul nu funcționează perfect în acest caz, pentru că reglementările, precum nivelul salariului minim brut, îi limitează puterea de negociere. Aceste firme profită de poziția lor, în orașele mici, în care deținătorii forței de muncă nu au alternative, salariile tind spre nivelul minim național. Companiile nu trebuie să facă oferte mai bune pentru a atrage forța de muncă de care au nevoie.
De asemenea, putem întâlni situații de monopson în industrii particulare precum cea aeronautică în care există mai mulți producători, dar cererea pentru un model particular de rachetă este reprezentată de un singur stat.